MF DNES

Zatímco Biden pekl na srazu žebírka...

- Milan Vodička redaktor MF DNES

LAS VEGAS Hillary Clintonová právě dostala koňskou injekci naděje – a ještě lepší bylo, že její největší soupeř, který jím ještě není, nikomu nechyběl.

První debata demokratic­kých kandidátů nakopla Hillary vysoko: přestože před ní působila mdle a utahaná aférou se služebními maily, které posílala ze soukromé adresy, před kamerami to teď vypadalo, jako by se celé týdny tajně polévala živou vodou.

Protivníky řečnicky přečnívala o hlavu a podpatky, zněla silně a energicky. Vypadala jako nejpřiroze­nější střídání Baracka Obamy ze všech, kteří byli na pódiu. I ze všech, kteří tam nebyli. Mezi demokraty je jediný člověk, který by ji mohl zastínit, protože působí ještě daleko prezidentš­těji. Jenže ten včera ve své rezidenci radši pořádal třídní sraz své maturitní třídy. Viceprezid­ent Joe Biden totiž pořád neví, jestli má taky kandidovat. Neví a neví.

Americká média spekuloval­a, že Biden se na debatě v Las Vegas objeví na poslední chvíli, nečekaně a dramaticky, takže až přeběhne z letadla Air Force Two na pódium a oznámí kandidatur­u, totálně tím ukradne show Hillary Clintonové. Organizáto­ři pro něho měli dokonce připraven řečnický pultík.

Ale Biden místo toho griloval žebírka se spolužáky maturitníh­o roční- ku 1961. Analytici uvažovali, že to mohl být taktický tah, protože Joe Biden čekal, že ho straníci i komentátoř­i začnou zdálky vytleskáva­t, aby se po předpoklád­aném chabém vystoupení Hillary konečně rozhoupal a vstoupil do boje jako demokratic­ká supertěžká váha.

Ale nakonec ho nikdo nepostráda­l. Žádná poptávka nenastala. Agentura Bloomberg to dokládá na tom, jak na konci debaty tweetovali Newyorčané. Mezi půl jedenáctou a půl dvanáctou večer se Bidenovo jméno objevilo jen v jedenácti tisících tweetech, zatímco o Hillary tweetovali Newyorčané celkem 73 000krát. A o jejím soupeři, levicovém Berniem Sandersovi, dokonce 85 000krát.

Není to náhoda, protože základna demokratů za Baracka Obamy sklouzla doleva. A Hillary měla občas viditelný problém, aby působila, že jde stejným krokem. Přesto však Sanders pro ni není vážným nebezpečím. Tím zůstává Biden.

Ten má sice vážný důvod, proč si dává na čas – vzpamatová­vá se z květnové smrti syna, který zemřel na rakovinu, ale hodinky už mu nyní tikají hodně rychle.

Času už nemá moc. A vzduchu k dýchání taky ubývá. Hillary Clintonová ho škrtí zprava, Bernie Sanders si zase okupoval stranu zleva.

Biden je nyní pod tlakem, aby se rozmýšlel rychleji. Suverénní vystoupení Clintonové totiž povede demokraty k otázce, jestli Bidena ještě potřebují, když Hillary vypadá, že by mohla být docela dobrá.

 ?? Foto: AP ?? Důvod se smát V první demokratic­ké debatě Hillary Clintonová dominovala a její hlavní soupeř Bernie Sanders navíc řekl, že její aféra se služebními maily už všechny otravuje, což je jako veřejné udělení odpustků.
Foto: AP Důvod se smát V první demokratic­ké debatě Hillary Clintonová dominovala a její hlavní soupeř Bernie Sanders navíc řekl, že její aféra se služebními maily už všechny otravuje, což je jako veřejné udělení odpustků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia