MF DNES

Frontex: Desetitisí­ce běženců počítali víckrát

-

BRUSEL Přeplaví se z Turecka na řecký Lesbos, pak přejde z Řecka přes Balkán do Maďarska nebo přes Chorvatsko do Slovinska. Je to stále ten samý, jeden jediný běženec. Ale ve statistiká­ch jsou to dvě, nebo dokonce tři překročení hranic států EU. Teoreticky tak mohou být z jednoho uprchlíka ve statistiká­ch dva nebo tři uprchlíci.

Počet 710 tisíc běženců, které v tomto roce zaregistro­vala agentura EU pro kontrolu hranic Frontex, proto může být o desítky, či dokonce stovky tisíc menší. Frontex například podle serveru EUobserver uvádí, že do Řecka přišlo v prvních devíti měsících roku 305 tisíc migrantů a do Maďarska ve stejném období vstoupilo 204 tisíc běženců. Další desítky tisíc přešly hranici EU v Chorvatsku. EUobserver tvrdí, že velká část z nich byla nebo mohla být zaregistro­vána dvakrát.

Ostatně to připouští ve své zprávě i Frontex, když v takzvaném „upřesnění“u svých dat dodává: „Frontex poskytuje měsíční údaje o počtu osob zjištěných na vnější hranici EU. Pokusy o neregulérn­í přechody hranic mohou být podniknuty stejnou osobou několikrát a na různých místech vnějších hranic Evropské unie.“Frontex pak sám uvádí, že to může vést k poměrně velkému zkreslení dat o počtu migrantů, kteří do Unie přicházejí. „To znamená, že velký počet lidí, kteří byli započítáni, když vstoupili do Řecka, byl započítán i poté, co vstoupili do EU podruhé přes Maďarsko nebo Chorvatsko.“

Není to ale jediné zkreslení, které se ve statistiká­ch o počtu migrantů vyskytuje. V případě Německa, jež uvádí rekordní čísla, deformuje celkový počet žadatelů o azyl to, že z letošních 577 tisíc žadatelů tvoří přibližně jednu třetinu „evropští uprchlíci“– především z Kosova a Albánie. Ti přitom šanci získat v Německu azyl nemají, protože Berlín označuje jejich domovské státy za „bezpečné země“a hodlá je urychleně vypovědět.

Jsou nutné posily

To však nic nemění na tom, že letošní uprchlická vlna je nebývale velká. V Itálii, vzhledem k nedostatku plavidel a zhoršení podmínek k plavbě na moři, už příliv migrantů z Libye poklesl v září na „pouhých“12 tisíc. Podobný vývoj se čeká v příštích týdnech i v Řecku.

Agentura Frontex i celá Unie chtějí využít uklidnění situace k nastolení pořádku na vnější hranici. Dnes začínající summit Evropské rady má mimo jiné rozhodnout o posílení Frontexu o stovky mužů a zprovozněn­í několika „hotspotů“, tedy registračn­ích center, v Itálii a především v Řecku.

— Luboš Palata

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia