MF DNES

Televize zažívá podle diváků nejlepší léta

-

PRAHA Zlatá éra televize je tady. Alespoň podle výsledků rozsáhlého výzkumu americké mediální společnost­i Viacom. Populární seriály jako Teorie velkého třesku, Hra o trůny nebo Sherlock totiž naprosto změnily koncept klasic- kého vnímání televize. „Mnozí se nás snaží přesvědčit, že televize je přežitá záležitost. Náš výzkum, kterého se zúčastnilo téměř 14 tisíc lidí z 18 zemí světa včetně České republiky, však ukazuje, že tomu tak rozhodně není,“tvrdí John Conlon ze společnost­i Viacom. Lidé si podle jejich zjištění začínají zvykat na to, že televize není pouze tím jedním zařízením v obývacím pokoji, ale širokou, technicky i obsahově rozsáhlou platformou.

„Z klasického formátu, kdy byla komunikace mezi divákem a televizí jednostran­nou záležitost­í, se tento vztah proměnil v téměř rovnocenný dialog,“vysvětluje Conlon a dává za příklad fanoušky amerického seriálu Veronica Mars. Ti chtěli vidět filmové pokračován­í série, a tak se jednoduše rozhodli na něj složit. Za pouhých deset hodin vybrali cílovou částku dva miliony dolarů.

Jediným problémem, který diváci podle Viacomu v současné televiz- ní produkci vidí, je nepřeberné množství kvalitních pořadů a seriálů, které mohou sledovat. Od sitkomů přes krimi až po talk show. I nadšený fanoušek televizní produkce, který věnuje jejímu sledování většinu svého volného, nebo dokonce i pracovního času, se musí smířit s tím, že pojmout celé spektrum tvorby je prakticky nemožné.

Televize v mobilu i tabletu

Kromě obsahové stránky však nabízí široký výběr sama technologi­e. „Ačkoliv většina lidí stále považuje televizor za nejlepší a nejpohodln­ější přístroj pro sledování televizníc­h programů, výzkum ukázal, že v průměrné domácnosti se celkem nachází šest zařízení, na kterých je možné takové vysílání sledovat,“říká Conlon. V Česku je číslo o něco nižší, každá domácnost v průměru vlastní čtyři takové přístroje. Od tabletu, chytrého telefonu, laptopu až po herní konzole a DVD přehrávače. Stejně je to i s poskytovat­eli vysílání, kterých je podle výzkumu v každé domácnosti pět.

Současní televizní tvůrci by podle Conlona měli věnovat svou pozornost hlavně komunikaci se svým divákem, protože ten je podle něj jediným reálným hybatelem celého televizníh­o procesu. „Protože dobrá televizní show je ta, o které se mezi lidmi mluví,“dodává Conlon.

— Monika Zavřelová

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia