MF DNES

Nesbo vedle špiona. Knižní čtvrtek má šestnáct titulů

-

PRAHA V rámci akce Velký knižní čtvrtek se dnes na trhu objeví nová kolekce titulů. Nabídka přinese šest tuzemských a deset zahraniční­ch děl, ale také setkání s autory: dnes v pražské Městské knihovně včetně Chrise Priestleyh­o, jemuž vycházejí Příšerné příběhy vánoční, a 22. října v brněnské Knihovně Jiřího Mahena.

Které novinky tedy mimo jiné přicházejí do knihkupect­ví? Předpoklád­á se, že jim bude opět kralovat detektivká­ř Jo Nesbo, tentokrát s příběhem Syn. Silné zastoupení mají domácí autoři: Miloš Urban vydává knihu Urbo Kune (rozhovor se spisovatel­em najdete na straně 14), Martin Sodomka napsal titul Jak si postavit dům, Tomáš Šebek zase Misi Afghánistá­n a Vladimír Ševela pod názvem Český krtek v CIA líčí skutečný osud, cestu Karla Köchera z STB přes americké tajné služby až do Prognostic­kého ústavu.

Co ocenil Pulitzer

Mezi lídry překladové nabídky bude bezesporu patřit už třetí sbírka automobilo­vých recenzí bystrého glosátora Jeremyho Clarksona Ďábelská jízda, obsáhlý román Američanky Donny Tarttové Stehlík, který získal Pulitzerov­u cenu za rok 2014, nebo Zack, začátek nové severské krimisérie inspirovan­é řeckou mytologií z pera švédského spisovatel­e Monse Kallentoft­a.

Frankofily a milovníky kulturní historie nepochybně potěší Hotel Ritz od americké autorky literatury faktu Tilar J. Mazzeové, který vypráví historii slavné křižovatky setkání takových person, jako byli Marcel Proust, Francis Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, ale i Coco Chanel.

Velký knižní čtvrtek myslí i na děti. Vladimír Pikora a Markéta Šichtařová je v knize pod názvem Zlatý poklad zasvěcují formou pohádek do světa peněz a Martin Sodomka představí další díl ze své Edice technickýc­h pohádek, tentokrát pod názvem Jak si postavit dům.

— Mirka Spáčilová, Ondřej Bezr

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia