MF DNES

Krčím se a kolem létají šrapnely informační války

- Štěpán Macek Gymnázium Brno-Řečkovice

ijeme v informační válce. Uprchlická krize je pro mě jen jednou z mnoha bitev této vál- ky.

Z obou stran bitevního pole sviští ostré náboje, rozuměj názory, kolem mé hlavy. Je to ohlušující. Kaž- dá armáda má pravdu, kterou odpaluje mohutnými děly protivníko­vi přímo do zákopů. Vyhrává ten, kdo je víc slyšet, ten, jehož pokřik řve víc vojáků. Nezáleží na tom, co pokřik sděluje, ale jak snadno pronikne do hlav.

Sedím v kráteru po vybuchlé mině, na hlavě se mi kinklá helma, zacpávám si prsty uši a silou zavírám oči.

Doufám v co nejmenší počet kulek, které by prolétly nad mou hlavou, a odolávám chytlavému rytmu bojových pokřiků. Vřava však neutichá a hrobové ticho po bitvě je v nedohlednu.

Ve stejnou chvíli se odehrává více bitev, ale tato se stala na nějaký čas nejsledova­nější.

Nemám však na mysli vlastní jádro problému, ale právě ten infor- mační boj. Většina z nás by tuto krizi ani nezaznamen­ala, nebýt oné hlasité bitvy, která si vzala za oběti nevinné – ty, kterých se to netýká.

Náhle se i tyto oběti dostanou do afektu a zápalu boje a začnou se přidávat k jednotlivý­m armádám. Bojuje se na několika frontách: tisk, sociální sítě, debaty… Bojuje se jak na zemi, tak ve vzduchu – jak v realitě, tak ve virtuální realitě. Nakonec je větší bitva a více obětí než území, o které se bojuje – jako v Hamletovi.

Problém nevyřeší slova, ale činy. Já se však dál krčím v kráteru, doufám, že mne boj zasáhne co možná nejméně, že mne minou všechny výstřely.

Čekám, až bude po všem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia