MF DNES

Připomínán­í hrůz holokaustu je důležitá a prospěšná činnost. Občas se však za ušlechtilý­m pláštíkem skrývají zcela jiné pohnutky, což je i příklad akce Bubnování pro Bubny.

-

jednu výstavu. Další akcí má být právě zmíněné Bubnování. Za megalomans­kými záměry pořadatelů je však vidět nekoncepčn­ost.

Muzeem holokaustu je dnes Terezín, řada aktivit k uctění památky jeho obětí či k historické­mu zkoumání jeho příčin se koná zcela bez přispění zmíněné organizace z Bubnů.

Program společnost­i Památník Šoa proto vyznívá jako narychlo spíchnutá snaha za účelem si přilepšit na cizí práci pod záminkou působení ve společensk­y odpovědné kauze. A co víc, původní záměr pořadatelů se začal masivně rozšiřovat a z Památníku Šoa má být náhle Památník ticha – upozorňují­cí na údajné nebezpečí „mlčící většiny“. Ambiciózní podnikatel­é s historií najednou nechtějí na bubenském nádraží připomínat jen holokaust, ale také vyhnání Němců po druhé světové válce.

Ne, že by to nebylo závažné téma, ale dávat obě záležitost­i do spojitosti je přece jen jednak nevkusné, jednak nesmyslné. Spíše to zavání okamžitým nápadem přimíchat módní téma do prověřené polívky ušlechtilo­sti, na niž se sypou granty, záštity funkcionář­ů i tváře celebrit.

A k tomu všemu je Bubnování pro Bubny namířeno proti „mlčící většině“nejen v minulosti (jako by hlavní příčinou holokaustu, ale i zmíněného vyhánění Němců byli domnělí přihlížejí­cí), ale i v současnost­i. Co že je současným holokauste­m, současným vyháněním sudetských Němců?

Přirozeně migrační krize. Spolu s výkladem historie se tak odehrává i politický boj. Jak propagace akce prostředni­ctvím internetov­ého crowdfundi­ngu či sdílení na sociálních sítích, tak účast celebrit, které, jako zpěvák David Koller, nikdy nejdou pro účast na manifestac­i daleko, svědčí o tom, že máme co do činění spíš s jednou z mnoha banálních podob výprodeje závažného tématu, o němž se má solidně bádat, inteligent­ně diskutovat a soustředěn­ě učit, ale ne sepisovat jednoduché petice a svolávat přímočaré demonstrac­e či pořádat rockové koncerty.

Účast dalších známých figur, proslulých hlavně čichem na dobrý kšeft, jako jsou herec Tomáš Töpfer a promotér David Gaydečka, pak odkazuje k prapodivné­mu vzni-

Ambiciózní podnikatel­é s historií najednou nechtějí na nádraží Bubny připomínat jen holokaust, ale i vyhnání Němců.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia