MF DNES

Většina ostravskýc­h obvodů zakázala hazard od 1. 1. 2017

-

OSTRAVA Letité hádky ostravskýc­h politiků o to, zda a jak potlačit hazard, definitivn­ě skončily.

Zastupitel­é krajského města včera odhlasoval­i vyhlášku, která v polovině obvodů zakazuje hazard plošně a v ostatních různou mírou reguluje – s účinností od 1. 1. 2017.

„Plošný zákaz platí v celém městě od 3 do 10 hodin s výjimkou kasin. Ve zbývajícím čase platí úplný zákaz ve 12 obvodech. Ve dvou dalších platí zákaz provozu herních automatů nebo videoloter­ijních terminálů, ale s výjimkou kasin,“shrnul obsah vyhlášky primátor Ostravy Tomáš Macura. „V červnu bylo ve městě v provozu 3 102 herních zařízení. Regulace podle vyhlášky sníží jejich počet o 85 procent.“

Magistrát respektova­l návrhy radnic obvodů. Plošný zákaz platil už dříve v Polance nad Odrou, nyní přibudou: Poruba, Jih, Hošťálkovi­ce, Hrabová, Nová Ves, Plesná, Proskovice, Slezská Ostrava, Svinov, Třebovice a Vítkovice. Podobně na tom budou i další dva obvody (Moravská Ostrava a Přívoz, Mariánské Hory a Hulváky), kde ale platí nebo bude platit výjimka pro kasina.

Hlasování se zdrželi opoziční komunisté. Ne proto, že by podporoval­i hazard. Naopak. Šéf klubu zastupitel­ů za KSČM Josef Babka navrhoval plošný zákaz hazardu na území celého města. „Problémy s tím spojené dopadají nejvíce na mladé lidi. Celoplošný zákaz, zejména těch nejvíce dostupných terminálů, by určitě pomohl,“argumentuj­e Babka. Jeho návrh ale neprošel.

„Jsem rád, že jsme po letech bojů schválili alespoň něco, ale je to koč- kopes,“míní i opoziční zastupitel Lukáš Semerák (Ostravak) z Moravské Ostravy a Přívozu. „Náš obvod se 40 tisíci obyvateli nechá na svém území devět kasin, která budou odvádět daně a kontrolova­t mladistvé. Mnohem lidnatější obvody, jako třeba Jih nebo Poruba, nechtějí na svém území nic. Obávám se, že tam dojde k rozvoji nelegálníh­o podnikání, které nebude pod kontrolou. A stát ani město z toho nebude mít ani korunu, jen problémy.“

Tak to vidí i Petr Mikoška, výkonný ředitel firmy Synot Tip, která kvůli nové vyhlášce přijde o řadu herních zařízení na území Ostravy. „Pokud vyhláška nabude platnosti, budeme muset zrušit stovky zařízení a desítky pracovních míst. Zkušenosti z jiných měst ukazují, že nás nahradí černé herny,“míní. (les)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia