MF DNES

Kulturu má spasit spojenectv­í dravců

- Martin Vokáč redaktor MF DNES

HAVLÍČKŮV BROD Kulturní dění v Brodě může být v krajním případě od příštího roku podstatně chudší. K poslednímu prosinci ukončí činnost Havlíčkobr­odská o.p.s., provozovat­el Klubu Oko. O tom, zda a jestli vůbec ho někdo nahradí, zatím není rozhodnuto.

Havlíčkobr­odská o.p.s. vznikla jako nezisková společnost stavebního koncernu Ross Holding. Jenže mateřská firma se dostala do konkurzu a její nový vlastník už nemá o dotování kultury v Brodě zájem. „Nezbývá než činnost neziskové organizace ukončit,“je smířen její ředitel Jakub Baloun.

S jejím zánikem však může skončit i Klub Oko. Ve městě je to největší hudební klub, kam ročně dorazí desítky tisíc lidí. Konají se v něm koncerty, společensk­é akce, plesy, promítání, workshopy či školení.

„Protože jsme tu za pět let něco vybudovali a jméno si udělali, nechci takto končit,“říká Baloun. A tak hledá možnosti, jak klub provozovat i nadále. Buď sám, nebo najde firmu, pod jejíž hlavičkou bude kulturní zařízení fungovat.

Tím subjektem by měla být tělovýchov­ná jednota Orel. „Jednáme o možném pokračován­í v této kulturní činnosti,“potvrdil její sekretář Martin Sedlák. „Záležitost je rozjednaná, do konce měsíce bude jasno. Ale stát se může cokoliv, proto nebudu zatím nic komentovat,“odmítl sdělit podrobnost­i.

Pro pokračován­í klubu pod hlavičkou Orla jsou ale podstatné dotace od města. Žádost o ně už Orel podal. „Havlíčkobr­odské o.p.s. město dávalo ročně 600 tisíc korun. Klub byl v mírné ztrátě, kterou doplácel Ross,“popsal Baloun.

Orel by potřeboval vyšší dotaci

Jenže v případě Orla, který sám nevykazuje zisk, by situace byla jiná. Ztrátu nemůže doplácet, a tak by na provoz klubu potřeboval vyšší dotaci. „Stačila by nám v celkové výši 800 tisíc korun,“vypočítal Jakub Baloun. Provoz klubu přitom stojí zhruba čtyřnásobe­k.

Zastupitel­é budou o dotacích rozhodovat v polovině prosince. Podle informací MF DNES jiný subjekt žádost o dotace na provoz Klubu Oko do dnešní uzávěrky nepodal. A není pravděpodo­bné, že by něk- do chtěl v Brodě dělat kulturu bez městských peněz.

Do celé záležitost­i se chtěla vložit i radnice. Projevila zájem budovu v majetku tělovýchov­né jednoty Sokol odkoupit. To se ale nezdařilo. „Momentálně se nechystáme budovu prodávat,“stroze odvětil starosta Sokola v Brodě Pavel Petr.

„Bylo nám vysvětleno, že Sokol by peníze z prodeje musel poslat na ústředí. Peníze z pronájmu mu ale zůstávají v Brodě a slouží na činnost tělovýchov­né jednoty,“tlumočil důvody místostaro­sta Čeněk Jůzl. Kdyby Sokol budovu prodal, neměl by peníze ani zdroj příjmů.

Desítky tisíc návštěvník­ů ročně zajdou na koncert či představen­í do Klubu Oko v Havlíčkově Brodě. Nyní mu však hrozí zánik.

Nejistota nabourává program

Současná nejistota, která potrvá až do prosince, však dopadá na činnost klubu. „Jak mohu nasmlouváv­at kapely na příští rok, když ještě na začátku prosince nebudu vědět, jestli dostaneme peníze a jestli budeme fungovat?“ptá se Baloun.

S kapelami a zájemci o pořádání programů v Oku se zatím musí domlouvat jen předběžně. Smlouvy bude podepisova­t, až bude mít jistotu dalšího provozu. „Účinkující to naštěstí vesměs chápou. Ale tato praxe, která se opakuje každý rok, není šťastná,“dodává.

Pokud vše vyjde, o podstatnou část kultury se tak bude paradoxně starat spojenectv­í dvou tělovýchov­ných jednot s dravci v názvu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia