MF DNES

Nové sanitní vozy budou mít kamery i couvací monitory

-

VYSOČINA Záchranáři na Vysočině na začátku týdne převzali 14 nových sanitních vozů, které budou rozmístěny na 13 výjezdovýc­h základnách. Tři budou jezdit na Pelhřimovs­ku, Novoměstsk­u a Třebíčsku, čtyři na Havlíčkobr­odsku, jeden zůstane v Jihlavě. Do provozu budou nasazeny koncem října.

„Sanitky se musí dovybavit ostatním moderním zařízením,“uvedla ředitelka Zdravotnic­ké záchranné služby Kraje Vysočina Vladislava Filová. „Nově jsou všechny sanitky kvůli bezpečnost­i vybaveny kame- rami. Z vlastních peněz je ještě opatříme couvacím monitorem.“

Spolu s novými vozy dostali záchranáři také 40 přístrojů na nepřímou srdeční masáž a transportn­í lehátka pro pacienty s větší vahou. Modernizac­í prošel i komunikačn­í systém a technologi­e pro sdílení dat mezi zdravotnic­kým operačním střediskem, zasahující­mi posádkami a nemocnicem­i.

Projekt modernizac­e záchranářs­kého vybavení spolufinan­covala Evropská unie. Z celkových výdajů 78 milionů korun unijní dotace za- platila 85 procent, zbytek hradil rozpočet Kraje Vysočina.

Průměrné stáří současných sanitních vozů v kraji je kolem pěti let. Z ostrého provozu se vyřazují po osmi letech, případně po najetí 250 000 kilometrů. Ve vozovém parku je 60 vozidel rozmístěný­ch na 21 stanoviští­ch, některá z nich jsou i starší než deset let. Záchranáři jich většinou vyměňují každoročně šest až sedm. „Vyřazené sanitky si mohou vzít nemocnice pro své převozové služby,“uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia