MF DNES

Míří tři Češky na Masters?

- Karel Knap reportér MF DNES

Tak napínavý závod o postup na Turnaj mistryň čeští tenisoví fanoušci ještě nezažili. Závěr sezony WTA připomíná epickou bitvu, v níž řada sokyň umdlévá, jiné loví poslední špetky sil. Co Češky?

Petra Kvitová trénuje v Prostějově a popáté míří na Masters.

Lucie Šafářová se na srazu hvězd v Singapuru představí ve čtyřhře. A blízko má i k místence do singlového klání, byť se v úterý v Linci poroučela hned v 1. kole.

Karolína Plíšková se ještě snaží vydřít nějaké body kdesi v Číně. Pozvánka mezi osm vyvolených se jí na podzim vzdálila. Na slavnost konající se koncem října kousek od rovníku by se však mohla vypravit přinejmenš­ím jako náhradnice.

Takže ano, stále ještě se tři Češky mohou sletět v Singapuru. Jaká je jejich současná situace a jak se může v dalších deseti dnech vyvinout?

Kvitová se dočkala potvrzení

Královna Serena Williamsov­á už letos pachtění za tituly vzdala a léčí si rány na těle i na duši.

Na velkolepou show už se kvalifikov­aly Rumunka Halepová s Ruskou Šarapovovo­u (obě v poslední době soužila zranění) a rozjetá Španělka Muguruzaov­á. Ve středu se potvrzení od WTA dočkala Kvitová.

„Další postup na Masters považuju za velký úspěch. Taky proto, že jsem kvůli vyčerpání úplně vynechala dva velké turnaje a v sezoně jsem lítala nahoru a dolů,“řekla.

Její zdravotní stav se po mononukleó­ze dál zlepšuje. Potěšila ji zpráva, že hokejový Třinec povolal jejího přítele Radka Meidla z farmy ve Frýdku-Místku. Včera mu osobně fandila při zápase s Plzní.

Za ní zbývají čtyři volná místa. Další pořadí v boji o Turnaj mistryň, do něhož se počítá 16 nejlep- ších výsledků v roce, vypadalo po včerejších utkáních takto: 5. Kerberová 3 330 bodů, 6. Radwaňská 3 245, 7. Šafářová 3 221, 8. Pennettaov­á 3 153, 9. Bacsinszká 3 133, 10. Suárezová 3 030, 11. Venus Wil- liamsová 3 011 a 12. Plíšková 2 950. Němka Angelique Kerberová nyní válčí v Hongkongu, stejně jako starší ze sester Williamsov­ých. Polka Radwaňská zase v Tchien-ťinu, kde už vypadla Italka Pennettaov­á a kde se do čtvrtfinál­e protloukla Plíšková. Švýcarka Bacsinszká a Suárezová ze Španělska si tento týden daly přestávku. V tom dalším Bacsinzská nastoupí na menší akci v Lucemburku, Suárezová ze Španělska pak na nabitém (a bodově výnosnější­m) podniku v Moskvě.

Hlavně v ruské metropoli se bude rozhodovat, které vlčice ve štvanici za blýskavým mámením uspějí. Přihlásily se Kerberová, Šafářová a Suárezová. O volnou kartu požádala i Plíšková. Otázkou je, zda se sem z Asie potrmácí Radwaňská, Williamsov­á a Pennettaov­á.

Chybí síla, leč elánu je dost

Levačka Šafářová se předevčíre­m vrátila na kurt po krušném období, v němž ji bakteriáln­í infekce zahnala do nemocnice. V Linci podlehla Rumunce Mituové 3:6, 4:6. Porážkou se ovšem nenechala otrávit.

„Připadá mi plná elánu, bojovná. Ještě se o Singapur popere,“řekl Miroslav Černošek, manažer všech tří českých kandidátek Masters.

„Ještě nejsem tak hbitá a rychlá, jak bych potřeboval­a,“pravila Šafářová. „Musím nabrat energii. Pokusím se být každý den silnější. Snad se to v Moskvě ukáže.“

Plíškovou srazily slabší výsledky na grandslame­ch a též pokles formy ve druhé polovině sezony. Zvolila až příliš náročný program, což se na ní už nějakou chvíli projevuje.

Víra ale z jejího srdce nezmizela. Zatímco v úterý sotva přetlačila Slovenku Kučovou, ve středu smetla Polku Linetteovo­u. Ani pro ni stále není „svatá osma“nedosažite­lnou.

Manažer Černošek věří, že jeho tři slečny, podobně jako už několikrát, najdou ve finiši dost sil. Hodily by se jim na Masters i posléze ve finále Fed Cupu proti Ruskám.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz, AP a Reuters ?? Krajanky pro Singapur? Poprvé v dějinách se mohou tři Češky předvést mezi osmi hvězdami na Turnaji mistryň. Kvitová (vlevo) má účast jistou. Šafářová (nahoře) hájí sedmé místo. Plíšková (dole) se snaží o závěrečnou ofenzivu.
Foto: Profimedia.cz, AP a Reuters Krajanky pro Singapur? Poprvé v dějinách se mohou tři Češky předvést mezi osmi hvězdami na Turnaji mistryň. Kvitová (vlevo) má účast jistou. Šafářová (nahoře) hájí sedmé místo. Plíšková (dole) se snaží o závěrečnou ofenzivu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia