MF DNES

Konec finančních negramotů v Čechách

-

brutální „oko za oko, zub za zub“evidentně do mafiánskéh­o prostředí.

Pojďme tedy na to. Sem tam to pro leckoho může být „silná káva“, ale nemějme z toho ani strach, ani špatný pocit, protože když se o něčem rozhodujem­e, je to odpovědnos­t a my dobře víme, že „kdo nic nedělá, nic nezkazí“.

A kdybyste někdy náhodou měli pocit, že jde o „boj s větrnými mlýny“, nebo začali ve svých finančních rozhodnutí­ch „ztrácet půdu pod nohama“, nepropadej­te panice, nepochybuj­te a vzpomeňte si třeba na tuto knihu. Budu rád, pokud se stane vaším průvodcem, budete se k ní vracet a opravdu vám bude ku prospěchu. Nechtěl bych, aby to dopadlo jako onen pověstný „hrách, který se na stěnu hází“, nebo konstatová­ním čtenáře, že prostě „starého psa novým kouskům nenaučíš“, nýbrž abyste v knize našli ono pověstné „spojení příjemného s užitečným“.

Zároveň doufám, že i díky této knize rozlišíme mezi schopným a všehoschop­ným obchodníke­m (dodavatele­m, firmou, finanční institucí, bankou, pojišťovno­u), stejně tak jako že se my sami budeme jako zákazníci chovat chytře, nikoliv vychytrale. Svým obchodním partnerem jsem se nechal přesvědčit o překotném rozvoji firmy a otevření druhé prodejny (vlastnil jsem první obchod pro levoruké v ČR), což se později ukázalo jako ukvapené a nepromyšle­né rozhodnutí.

Určitě to není kompletní seznam mých omylů, přešlapů, naivních představ a nedobrých rozhodnutí, ale pokouším se z nich poučit. V tom obrovském množství rozhodován­í to zas až tak špatné za těch posledních deset patnáct let není. Mým cílem určitě není poučovat či se nad někoho povyšovat, právě naopak. Rád bych nabídl své letité zkušenosti v oblasti financí, podněty nasbírané za deset let provozován­í svého webu, poučení ze stovek a tisíců příběhů, zážitků a praxe klientů a každodenní empirie obohacené právě i o vlastní chyby. Zároveň se snažím řídit tím, co doporučuji ostatním, takže „nekážu vodu, abych sám pil víno“(a to nejen proto, že jsem téměř absolutní abstinent).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia