MF DNES

Boj o hejtmanské řetězy

-

Současný poslanec byl už třikrát lídrem kandidátky v Ústeckém kraji. V roce 2008 dovedl ČSSD k vítězství, jenže po zákulisníc­h jednáních ho odsunula klika kolem Jany Vaňhové. Možný soupeř: Oldřich Bubeníček (KSČM)

Místopředs­edkyně Sněmovny se sice v hnutí ANO chtěla věnovat zahraniční politice, teď ji láká post hejtmanky Středočesk­ého kraje. Možný soupeř: Miloš Petera (ČSSD)

Kolem majitele Preciosy a úspěšného fotbalovéh­o klubu opatrně našlapuje hnutí ANO. Jeho kandidatur­a v Libereckém kraji však zatím není ani zdaleka jistá. Možní soupeři: Martin Půta (STAN), Zuzana Kocumová (ZLK), František Gábor (TOP 09)

Současný hejtman a zároveň poslanec, šéf správní rady VZP, místopředs­eda Asociace krajů, zastupitel Pelhřimova, předseda Regionální rady Jihovýchod a stále aktivní lékař sice čelí kritice, že je sběratelem funkcí, přesto je pro ČSSD na Vysočině jasným favoritem.

Majitel textilky Juta už dokázal zvítězit v senátních volbách. Hnutí ANO by chtělo, aby úspěch zopakoval v Královéhra­deckém kraji. Možní soupeři: Jan Birke (ČSSD), Adolf Krepš (TOP 09), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Martina Berdychová (Východočeš­i + STAN)

Současný hejtman Pardubické­ho kraje nemá v místní ČSSD žádného výrazného konkurenta a sám chce pokračovat. Možný soupeř: Jaromír Dušek (SPO)

Loni vyhrál komunální volby v Olomouci, ostatní strany však hnutí ANO vyšachoval­y. Bývalý náměstek ministra dopravy Prachaře se teď v Olomouckém kraji znovu hlásí o pozici jedničky. Možný soupeř: Ivo Slavotínek (KDU-ČSL)

Senátor, starosta Vsetína a někdejší ministr zemědělstv­í zřejmě znovu povede kandidátku lidovců ve Zlínském kraji. Možní soupeři: Margita Balaštíkov­á (ANO), Petr Gazdík nebo Miroslav Adámek (STAN)

Populární primátor Brna se nebrání tomu, aby vedl hnutí ANO i do voleb v Jihomoravs­kém kraji. Andrej Babiš si přál šéfa českého biatlonu Jiřího Hamzu, ale nepochodil. Možní soupeři: Michal Hašek (ČSSD), Stanislav Juránek nebo Roman Celý (KDU-ČSL), Jiří Hlavenka (Strana zelených)

 ??  ?? Jiří Běhounek
Petr Vokřál
Milan Feranec
Jiří Čunek
Jiří Běhounek Petr Vokřál Milan Feranec Jiří Čunek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia