MF DNES

Uprchlická krize se stala i osobní krizí Merkelové

- Jan Brož redaktor MF DNES

BRUSEL Kancléřka Angela Merkelová působila unaveně, mluvila o něco více potichu než obvykle a v komplikova­ných souvětích se občas ztratila.

Neznalý pozorovate­l by to mohl přičítat skutečnost­i, že byl pátek jedna hodina ráno a že za sebou v Bruselu měla sedmihodin­ové dohadování s naštvanými evropskými partnery, kteří odmítají povinný systém přerozděle­ní migrantů do jednotlivý­ch zemí.

V minulosti však Merkelová zvládla mnohem těžší váhy, než jsou premiéři Fico, Orbán či Sobotka. Třeba letos jednoho únorového rána v Minsku po šestnáctih­odinovém jednání s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem přišla před novináře svěží a koncentrov­aná. Známky únavy nebyly vůbec patrné. Stejně vypadala také v červenci po sedmnáctih­odinovém jednání s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem.

Na nejmocnějš­í ženě Evropy je tak nyní patrné, jak vážným problémem se pro ni uprchlická krize stala. K té Merkelová přistoupil­a úpl- ně jinak než ke všem krizím, kterým zatím musela čelit. Vsadila na emoce místo dosavadní věcnosti. „My to dokážeme,“prohlašuje, což se nepodobá dosavadním­u opatrnému odstupu a připomíná to spíše někdejší „Yes, we can!“amerického prezidenta Baracka Obamy.

Jenže se ukazuje, že „dokázat to“nebude jednoduché. Kancléřka je pod tlakem nejen ze strany ostatních evropských zemí, které ji kritizují za to, že pozvala uprchlíky do Německa a nebrala přitom ohled na další státy Evropy.

S tím, jak jsou Němci stále více konfrontov­áni s každodenní­mi problémy, jako je násilí v uprchlický­ch zařízeních, sílí i domácí kritika. Podle průzkumu společnost­i Emnid pro týdeník Bild am Sonntag by nyní křesťanské demokraty Angely Merkelové volilo jen 38 procent lidí, nejméně od voleb v roce 2013. Téměř polovina voličů pak považuje kancléřčin přístup k běžencům za špatný.

S klesající podporou začínají být nervózní i její spojenci a nejde už jen o bavorskou sestru CSU a tamního předsedu vlády Horsta Seehofera. Tento týden musela čelit ostré kritice vlastních poslanců a nemilého přijetí se jí dostalo i u spolustran­íků v Sasku. „Schopnost společnost­i přijmout uprchlíky je omezená. Musíme zajistit, aby přes hranice přicházelo méně lidí,“prohlásil saský předseda vlády Stanisław Tillich. Objevují se dokonce hlasy, že Merkelová by mohla skončit ve funkci ještě před koncem volebního období.

Na to je však její pozice stále příliš silná. Server Der Spiegel upozornil, že Merkelová ze svých postojů k mi- grantům zatím ani náhodou necouvá a i přes silnou kritiku se jí daří dosavadní kurz držet.

Navíc v Německu neexistuje nikdo, kdo by ji mohl vážně ohrozit. Koaliční sociální demokraté mají ještě o deset procent nižší podporu než CDU/CSU. Euroskepti­cká strana AfD sice sílí a má šanci dostat se do Bundestagu, kromě protiuprch­lické rétoriky však nemá co nabídnout.

Uvnitř křesťanský­ch demokratů jsou jedinými potenciáln­ími náhradníky ministryně obrany Ursula von der Leyenová a ministr vnitra Thomas de Maiziere. První aktuálně čelí skandálu s nepřiznaný­mi zdroji ve své doktorands­ké práci. De Maiziere se zase právě díky uprchlické krizi ukázal jako schopný úředník, ne však jako politik, který by mohl Německo a Evropu z krize vyvést.

Kdysi sebevědomá a nezlomná kancléřka Angela Merkelová začíná při řešení uprchlické krize ztrácet půdu pod nohama. Její pozice je však stále pevná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia