MF DNES

První zastřelený uprchlík zahýbal i summitem EU

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

SOFIA, PRAHA Dalo se to čekat. Při napětí na hranicích v řadě evropských zemí, sílícím od Norska až na jih kontinentu, se dalo předpoklád­at, že si zásahy proti migrantům vyžádají nějakou oběť. Bulharsko včera oznámilo prvního zastřelené­ho v nynější uprchlické krizi. Je jím podle všeho Afghánec.

Georgi Kostov z ministerst­va vnitra řekl, že hlídka ve čtvrtek večer zastavila na hranici 54 uprchlíků, kteří mířili do města Sredec u turec- ké hranice. Do Bulharska podle úřadů vstoupili nelegálně. Byli to muži ve věku od 20 do 30 let. „Neuposlech­li výzvu, aby se zastavili. Nebyli ozbrojeni, ale kladli odpor. Jeden policista vypálil varovné výstřely, jednoho z uprchlíků zranila odražená kulka a muž později zemřel na cestě do nemocnice,“řekl Kostov.

Uprchlíci o sobě tvrdili, že jsou Afghánci, ale nemohli to dokázat žádnými doklady.

Agentura DPA poznamenal­a, že incident se promítl i do summitu Evropské unie, který o uprchlické krizi v noci na včerejšek jednal. Bulharský premiér Bojko Borisov nako- nec z vrcholné schůzky předčasně odjel. Summit přitom řešil právě pomoc Turecku, přes které míří do Evropské unie přes Balkán, ale i přes řecké ostrovy nejvíce uprchlíků.

Boris Češirkov z Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky incident označil za politování­hodný a vyzval Bulharsko, aby jej řádně vyšetřilo. „Ploty, zátarasy a policejní síly nevyřeší problém těch zoufalých lidí,“řekl a dodal, že na hranici EU je to první případ, kdy bezpečnost­ní síly zastřelily uprchlíka.

Bulharsko, které dosud není členem schengensk­ého prostoru Sredec Uprchlík zastřelený v Bulharsku umožňující­ho volný pohyb zboží i osob, v létě poslalo na jižní hranici s Tureckem pohraniční policii a instaloval­o na ní kamery a senzory, které registrují pohyb. Na hranici dlouhé 160 kilometrů staví plot, který by právě tento měsíc mělo dokončit. Přiměly ho k tomu i řecké kroky. „V roce 2012 začalo Řecko posilovat bezpečnost na hranici s Tureckem, kde vybudovalo plot. Výsledkem bylo, že se proud imigrantů přesunul směrem k bulharské hranici,“připomněl Gil Arias Fernándéz, výkonný ředitel agentury Frontex, která koordinuje ochranu hranic v celé Evropské unii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia