MF DNES

Největší ranč v Texasu je na prodej

- Milan Vodička redaktor MF DNES

eští kovbojové, realitní žraloci, trampové a další romantici, hoďte sebou. Největší ranč Ameriky je na prodej. Je samozřejmě v Texasu, uzávěrka nabídek je už 20. října.

A vyvolávací cena je 725 milionů dolarů. V přepočtu to včera dělalo 17 282 318 000 korun.

Když vezmete v úvahu, že za to koupíte i 1 100 naftových vrtů a asi sto dvacet čistokrevn­ých texaských kovbojů, není to žádný majlant.

Měl to tady rád filmový kovboj Will Rogers a na pravou texaskou dovolenou sem jezdil střílející prezident Theodore Roosevelt.

Ranč patří rodině Waggonerů a South Fork rodiny Ewingů, který znáte ze seriálu Dallas, je proti němu trapný záhumenek.

Waggoner Ranch je totiž velký jako dva průměrné české okresy. Má rozlohu 2 104 kilometrů čtverečníc­h. Kovbojové tam létají i vrtulníkem. K tomu, že je největší v Americe, je však potřeba dodat vysvětlení. Našli by se ještě větší obři, ale ti jsou rozkouskov­aní a netvoří jeden celek. Tenhle ranč je největší ze všech, které jsou obehnány jedním plotem.

Vybudovat ho stálo spoustu potu – a taky zřejmě trochu krve sousedů, které Waggonerov­i v časech Divokého západu vyháněli, aby se mohli ještě víc rozprostří­t.

Více než století a půl všechno fungovalo, jak má. Pak se však Waggonerov­i dostali do sporu: jedna část rodiny chtěla spravovat ranč jako odkaz předků a závazek, druhá v něm viděla peníze, které leží ladem a šlapou po nich herefordsk­é strače- ny, protože na tenhle druh skotu se Waggonerov­i specializo­vali.

Požadavek byl jasný: prostě to prodáme a o peníze se rozdělíme. Jinak nás budete muset vyplatit.

Na to ti druzí neměli, a tak po dlouhých letech dohadování mezi sebou i s právníky padlo rozhodnutí: prodáme to a něco hezkého si koupíme.

Kdo ví, co by na to asi řekl Daniel Waggoner.

Dorazil sem v roce 1853 s malým synem Williamem, patnáctile­tým černošským otrokem, šesti koňmi a 242 kusy dobytka. Kolem to bylo samý Komanč a Kiowa. Nekonečná prérie a absolutní divočina.

V roce 1869 otec Waggoner udělal ze sedmnáctil­etého Williama svého společníka, dal mu 12 dolarů, k ruce pár honáků a úkol dopravit pětitisíco­vé stádo do Abilene v Kansasu. Cesta územím bez zákona trvala skoro půl roku, pak ale William vydělal 55 000 dolarů, což byly obrovské peníze. V sedlových brašnách je vezl divočinou zpátky domů. Staly se zárodkem rodinného impéria. Občas ovšem musel pomoci i pistolník jménem Jimmie Roberts. Waggonerov­i vypláceli farmářům dolar za akr, což jich spousta brala, protože v těch letech byla velká sucha, a oni vyráželi hledat lepší dílce. Kdo se vzpouzel, tomu Roberts udělal nabídku, která nešla odmítnout.

Mimochodem, většina osadníků tam byli Němci a Češi. V Texasu jich bylo hodně, vznikaly tam tehdy osady jménem Slovanvill­e, Sevcikvill­e, Bila Hora, Kostohryz či Marak.

Waggonerův ranč rostl a rodina utěšeně bohatla. Měli třeba prvního koně, který byl pojištěn na sto tisíc dolarů. Jmenoval se Poco Bueno, a když se odebral na věčnost, pohřbili ho vstoje ve čtyřtunové­m náhrobku.

Ale bohatství přinášelo i problémy. Waggonerov­i připomínal­i Ewingovi: hádky, soupeření a podrazy se staly rodinným stylem. K tomu okázalé hýření, opulentní usedlosti, na veřejnosti propírané rozvody, alkohol.

Daniel Waggoner a jeho syn William však za prvních padesát let vydělali tolik, že potomci to nedokázali utratit, i když se snažili. Šlo to jen prodat. Jestli máte někdo zájem, připravte si ještě o něco víc, než je cena.

Život kovboje totiž někdy leze do peněz. Berňák po vás bude rok co rok chtít 800 000 dolarů jako daň z nemovitost­i.

 ?? Foto: archiv ?? Jeden z kovbojů Waggonerov­a ranče vyhlíží nového majitele.
Foto: archiv Jeden z kovbojů Waggonerov­a ranče vyhlíží nového majitele.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia