MF DNES

Je tu někdo negr? Hře vévodí strach z cizinců

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Za zvuku varhan nastupují na scénu čtyři postavy, od pohledu válečníci. Ač jejich brnění tvoří kusy rohoží, obličej zakrývá obyčejná látka a na hlavě mají helmy pouze proutěné, nikterak to neubírá jejich hrůzostraš­nému vzezření. Ve Strašnické­m divadle v Praze se právě zkouší náročný text Rainalda Goetze Válka.

Německý autor napsal nedějové mozaikovit­é pásmo v polovině 80. let, tehdy je pojal jako reakci na neschopnos­t mírových hnutí a západní politiky reagovat na aktuální situaci. V nadčasovém textu by se tak dala snadno najít paralela k dnešní době a aktuální imigrantsk­é krizi. A to zvláště poté, kdy Strašnické divadlo svou inscenaci přináší s podtitulem: „Je tu někdo negr? A co s tím uděláme?“

„To, že hru uvádíme nyní, je náhoda,“vysvětluje režisér Jan Frič. Zařazení Goetzova kusu do repertoáru Divadla X10, jež ve strašnické­m kulturním centru sídlí, je totiž náhrada za jiné nezrealizo­vané téma. Strašnická scéna s Válkou přišla dříve, než naši společnost ovládla současná diskuse o imigračníc­h vlnách. „Naše Válka s uprchlicko­u krizí souvisí, ale nehrajeme konkrétně o tom, že v Eritreji je zrovna válka,“vysvětluje.

Slovo, jež funguje nejlépe

„Co v lidech dělá strach z budoucnost­i, co proměňuje lidské chování?“přibližuje Frič otázky, které si jeho nový počin klade. „Naše hra hledá zdroje fašizující­ho myšlení. O uprchlícíc­h bych tolik nemluvil. Pů-

Válečník i štamgast vodní text se věnuje dějinám Německa, nástupu Hitlera. Goetz ho dává do kontextu i se studentský­mi bouřemi v 60. letech a společensk­ou krizí let osmdesátýc­h,“pokračuje.

Kontroverz­ní výraz „negr“ve Válce zazní opakovaně. „Je to zprofanova­né slovo, které popkulturn­ě funguje nejlépe,“vysvětluje Frič, proč pod tímto výrazem sjednotil všechny cizince, s nimiž se vyděšená společnost v Goetzově textu vyrovnává. „Když budeme mluvit o uprchlické krizi, tak obzvláště v Česku je vtipné, že všichni sedí v hospodách a řeší negry, ač nikdo nikdy žádného neviděl,“popisuje režisér další východiska své hry. I proto zde najdeme hospodské povaleče nadávající nad sklenicí piva. „Ale chtěl bych se vyhnout tomu, aby Válka vyzněla jako politická inscenace. Je to spíš ironický komentář,“varuje Frič, který má za sebou režie v pražském A studiu Rubín či pražském Divadle Na zábradlí, kde loni divadelní kritiku nadchl oceňovaným kusem Velvet Havel.

Ve Válce, která má premiéru dnes večer, se představí Anežka Hessová, Tomáš Červinek, Michal Dudek, Jakub Gottwald, Jiří Kniha, Jakub Kropáček a Matěj Nechvátal.

 ?? Foto: Divadlo X10 ?? Režisér Frič do hry zapojil typicky český motiv hospodskéh­o povaleče, jenž u půllitru nadává na všechno.
Foto: Divadlo X10 Režisér Frič do hry zapojil typicky český motiv hospodskéh­o povaleče, jenž u půllitru nadává na všechno.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia