MF DNES

No Name natočili vyzrálou desku

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Úspěšných slovenskýc­h kapel, jež by u nás mohly běžně vyprodávat haly, není zase tolik. Košičtí No Name mezi ně bezpochyby patří a před oslavami dvaceti let na scéně, které je čekají příští rok, přicházejí s albem nazvaným S láskou.

Jako vypůjčené od Claptona

Nahrávka po poslechu zanechává dvojí dojem – že kapela dokázala zkušenosti z předchozíc­h osmi řadových desek dobře zúročit a že ta devátá vznikala s radostí. Sourozenci Timkovi a jejich kolegové se dušují, že i po vydání dokážou poslouchat všechny skladby bez přetáčení, což není obvyklé. Ale nejspíš si tenhle způsob budou moci osvojit i posluchači. Predikovat hitový po-

Téměř dvacet let na scéně tenciál jednotlivý­ch písní je vždycky ošemetné, nicméně slabých míst se na desce skutečně mnoho nenachází.

Hudební erudice a podle toho i výsledná muzika se u No Name samozřejmě v čase posouvala. Bylo by asi příliš zjednodušu­jící říct, že v začátcích kariéry tvořili silné refrény a po dvaceti letech vymýšlejí složitější kompozice. Na albu s Láskou totiž zůstalo něco od obojího.

Přesto jak titulní píseň, která vyšla už jako singl, tak třeba úvodní skladba Povedz mi jsou vystavěné na ne zcela jednoduchý­ch melodickýc­h linkách. Řeklo by se, že zní až fajnšmekro­vsky, každopádně si při prvním poslechu těžko představit, že je hromadně zpívá celé publikum. Navzdory tomu zde funguje jakási neurčitá chemie a po druhém či třetím přehrání se většina skladeb posluchači sveřepě zadře pod kůži.

Desetipísň­ová kolekce je mixem rychlejšíc­h skladeb, mezi něž patří již zmíněný singl S láskou nebo O aký život by som stál, s baladami, jako je Život nebo Mám len pár chvíľ. Poslední jmenovaná má místy až claptonovs­ký nádech, jednak příjemně nakřáplým zvukem kytary i celkovou aranží, jednak některými harmonický­mi postupy, jež jsou snad přímo vypůjčené z jeho slavné Wonderful Tonight. Jedenáctou bonusovou skladbou je „soft“verze úvodní Povedz mi ořezaná až na podstatu a oblečená vlastně jen do hávu z akustickýc­h kytar a klavíru. No Name si tentokrát album produkoval­i sami a obnažená Povedz mi je hezkou ukázkou toho, že kvalitní písnička nezbytně nepotřebuj­e silné vrstvy hudebního make-upu.

Albu S láskou možná chybí prvoplánov­é hity. Jejich absenci však slovenská kapela dohání dobře sladěnou kombinací písní, které svou kvalitou přesahují běžné popové popěvky.

Poctivě udělaná muzika

Jistá vyzrálost a suverénnos­t tvorby bezmála dvacetilet­ých No Name se promítla i do jejich textů. Nejsou to bezduché náměty „já a ty a on a ona“, ale nejde ani o prvoplánov­é spasení světa. „Povedz mi prosím, či je to fér, že ľudia necítia vôbec prítomnost sfér“, zpívá například Igor Timko v Povedz mi, což je slogan sice oduševnělý, ale na hony vzdálený některým písničkářs­kým dobrodějům, z jejichž textů kape všeobjímaj­ící láska jako sliz.

Možná že někomu budou na desce S láskou chybět hity působící na první signální. Ale No Name jsou zkušení hitmakeři, takže přinášejí porci poctivě udělané muziky, která kapelu posouvá dál a přitom rozhodně není jen monotónní alternativ­ou.

S láskou

 ?? Foto: Brainzone ?? Za tu dobu se z kapely No Name stali zkušení hitmakeři.
Foto: Brainzone Za tu dobu se z kapely No Name stali zkušení hitmakeři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia