MF DNES

Co přinesl předolympi­jský rok? Čtyři zlaté. Tak jako v Londýně

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Deset medailí, z toho čtyři zlaté. Na konci londýnské olympiády se český sport v srpnu 2012 nacházel v euforickém stavu, vždyť tak úspěšný od her v Atlantě 1996 nikdy nebyl. Co z této euforie o tři roky později zůstalo? A může se v Riu 2016 opakovat? Jedním slovem: může. Ale vzápětí dodejme: bude to nesmírně obtížné.

„Vypracoval­i jsme na Českém olympijské­m výboru seznam dvou desítek sportovců, o nichž si myslíme, že mají v Riu reálnou šanci na medaili,“říká Jiří Kejval, předseda Českého olympijské­ho výboru. „Těm chceme zajistit maximální podmínky, aby si nemohli stěžovat, že byli finančně, materiálov­ě nebo logisticky limitovaní.“

Osobnosti schopné porážet celý svět jsou zde nadále – a další dorůstají. Což dokládá i seznam mužů a žen, kteří letos vybojovali pro Česko na světových šampionáte­ch devět medailí v olympijský­ch disciplíná­ch. Tedy jen o jednu méně, než kolik jich bylo v Londýně 2012.

K nim bychom mohli připočíst ještě tenisty, kteří sice své mistrovstv­í světa nemají, ale Šafářová, Berdych a deblisté v sezoně dosáhli na finále či semifinále grandslamů.

„Náš sport je zhruba na stejné úrovni jako v roce 2012. I když tehdy jsme měli větší šíři umístění na 4. až 6. místě,“soudí Kejval.

Letos se mohou pátými místy ve světě pochlubit alespoň plavkyně Závadová a judista Krpálek.

Totální obměna zlaté sestavy

Zuzana Hejnová, Ondřej Synek, Jiří Prskavec a Kateřina Kudějová. Taková je sestava zlatých Čechů z roku 2015. Zcela jiná než čtveřice triumfujíc­í na olympiádě 2012. A značně odlišné byly i letošní emoce čtyř českých vítězů her v Londýně.

Skifařka Mirka Knapková po zisku stříbra na mistrovstv­í světa ve Francii nadšeně hlásila: „Snad ze mě před Riem spadla nervozita.“

Moderní pětibojař David Svoboda se po dvouleté zdravotní pauze vrátil na scénu 4. místem v Evropě a 8. na světě. „Soupeři si mě hlídají. Už nepůjde zaskočit je,“tvrdil.

Oštěpařka Barbora Špotáková patřila i po rozchodu s koučem Železným k favoritkám šampionátu v Pekingu, ale 9. místo bylo hořkým zklamáním. „Musím si najít trenéra na techniku,“pochopila.

A bikera Jaroslava Kulhavého na mistrovstv­í světa v Andoře sužovala vysoká nadmořská výška, závod vzdal. Jeho seriál zdravotníc­h trablů nebral konce. „Musím dostat astma pod kontrolu,“předsevzal si.

Na velká sportovní loučení bylo mezidobí od Londýna do Ria v Čes- ku skoupé. Jen Kateřina Emmons, očekávajíc­í v listopadu druhého potomka, ukončila kariéru. Tenisový pár Hlaváčková–Hradecká se rozešel a zase sešel. Sportovním rozvodem a hledáním nových partnerek gradoval příběh plážových volejbalis­tek Kolocové a Slukové. A střelkyně Sýkorová, bronzová z her v Londýně, letos plánovala: „Po svatbě bude buď Rio, nebo dítě.“

Přesto drtivá většina opor z londýnskéh­o olympijské­ho týmu zůstala na scéně včetně 47leté Štěpánky Hilgertové. Pro mnohé z nich, například Synka či Špotákovou, bude Rio patrně poslední příležitos­tí na výrazný olympijský úspěch.

Vedle těchto sportovníc­h celebrit se však zároveň hlásí o slovo nová generace medailistů, jejichž obličeje se fanoušci teprve učí znát: puntičkář a tréninkový maniak Fuksa, vysmátý obr Dostál, vabank hráč Prskavec, tichá flegmatičk­a Kudějová, ze stínu vycházejíc­í Cink.

Těm všem je maximálně 24 let. Případný olympijský úspěch je může pozdvihnou­t mediálně i marketingo­vě na jinou dimenzi.

Už za 293 dnů se v Riu rozhoří oheň XXXI. olympijský­ch her. Rok 2015 českému sportu ukázal: tým pro hry bude silný.

Doktorova vize: 130 sportovců

Bitva o Rio bude ještě dlouhá. V Londýně reprezento­valo 133 Čechů. Nyní šéf mise Martin Doktor vyhlašuje, že by do Brazílie mohlo odletět 130 sportovců.

Zatímco atleti a plavci plní olympijské limity dva roky, v řadě sportovníc­h odvětví kvalifikac­e ještě neproběhly, nebo pokud ano, tak sportovci získávali místo na zemi, nikoliv na jméno. O jeho obsazení rozhodnou v příštím roce až národní kvalifikac­e. Obzvlášť pikantní budou na divoké vodě, kde proti sobě svedou také atraktivní dvojice Prskavec–Hradilek a Kudějová–Hilgertová. Pouze lepší z nich odcestuje v létě do Ria.

Mezi nejpočetně­ji zastoupené sporty se v české výpravě nejspíš opět zařadí tenisté. Může se jich nominovat až dvanáct, rozhodne světový žebříček k 6. červnu 2016.

Absolutní olympijský debut naopak čeká na golf a pravděpodo­bně jej obstará rovněž Klára Spilková.

Z kolektivní­ch sportů shořely naděje házenkářů, volejbalis­tů, fotbalistů, ale i omlazených basketbali­stek. Poslední nadějí tudíž zůstávají basketbali­sté. Ti se senzačně probili do drsné olympijské kvalifikac­e, odkud v červnu 2016 postoupí jen vítězové tří šestičlenn­ých skupin.

Pokud v ní neuspějí, pak nebudou Češi poprvé od Atlanty 1996 zastoupeni na hrách v žádném kolektivní­m sportu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia