MF DNES

Otevřete hranice, Raúl končí

-

NEW YORK Legenda odchází, ukloňte se! Až 1. listopadu skončí nižší americká soutěž NASL, bude to zároveň chvíle, kdy fotbalista Raúl González opustí nablýskané arény. „Nebylo to lehké rozhodnutí, ale nastal čas,“vzkázal 38letý Španěl z New York Cosmos.

Jinak neodmyslit­elně patří k historii Realu Madrid, což je nejprestiž­nější značka fotbalové historie. „Raúl je součást dědictví Realu,“pronesl italský kouč Fabio Capello.

Jeho slova jsou podložená čísly: za Real sehrál jeho bývalý kapitán 741 utkání (nejvíc v historii), v nichž dal 323 gólů. Až nedávno ho dorovnal Cristiano Ronaldo. Přes hranici 300 branek se dostal už jen uctívaný Alfredo Di Stéfano.

S Realem získal 16 trofejí: šestkrát pohár pro mistra španělské ligy, třikrát triumfoval v Lize mistrů.

Všechno ale mohlo být úplně ji- nak. Jako žák hrál za Atlético Madrid, což je arcirival Realu. Dával desítky gólů, jenže prezident Atlétika Jesús Gil v rámci úspor omezil mládežnick­é týmy a Raúl přešel do Realu. V 17 letech hrál za áčko, což letos trumfl 16letý Nor Odegaard.

A dál už to znáte. Mezi ním a Realem vzniklo magické pouto. Také proto se po ohlášení konce na Twitteru Realu objevilo: „Raúl se chystá stáhnout oponu za svou skutečně úžasnou kariérou. Legenda.“

Však také Gil před lety přiznal: „Raúl je pro mě noční můra.“

Pro zbytek fotbalovéh­o světa byl famózním útočníkem a respektova­nou personou. „Je duší Realu. Pan Nepostrada­telný,“prohlásil o něm Franz Beckenbaue­r, další z legend, k němuž se připojil i uznávaný kouč Ottmar Hitzfeld: „Jsem fanoušek všeho, co Raúl udělá.“

Na kompliment­y byl zvyklý. Dával hordy gólů – a po každém z nich políbil snubní prsten, aby pozdravil manželku, s níž má pět dětí.

„Doufám, že nemá rád cestování. V opačném případě ho snad nepustí do Anglie,“vtipkoval třeba před soubojem s Realem Alex Ferguson, bývalý kouč Manchester­u United.

Pro Raúla ale hranice, které už se teď mohou otevřít, neexistova­ly.

V Lize mistrů byl dlouho nejlepší kanonýr (71), než ho překonalo duo Ronaldo–Messi. Když ho v roce 2010 odepsal trenér Mourinho jako nepotřebné­ho, šel do německého Schalke, následoval katarský Al Sadd. Také tady bral titul. Jen u zlaté španělské éry v reprezenta­ci už chyběl... Končí sice v ústraní, ale rozhodně ne v zapomnění.

Číslo 7, Raúl.

— Radim Trusina

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia