MF DNES

Sedíte u jezera a nad hlavou vám letí... vzducholoď

- Luboš Palata zvláštní zpravodaj MF DNES v Německu

FRIEDRICHS­HAFEN Je krásné podzimní odpoledne. Vlny Bodamského jezera, největšího v Německu, lehce šplouchají o břeh, slunce svítí a na jižní straně, která už je švýcarská, se zvedají vysoké a už zasněžené štíty Alp.

Sednete si na lavičku, abyste si ještě trochu odpočinuli před šest set ki- lometrů dlouhou cestou do Česka, když se náhle nad jachetním přístavem města Friedrichs­hafen vynoří vzducholoď. Ne jako nějaké potřeštěné letadlo, ale pomalu, důstojně, jak se na skoro stometrové­ho obříka sluší a patří. Pomalu krouží nad městem, v gondole má víc než deset cestujícíc­h, její motory tiše vrní a vy si jen říkáte, jaká je to krása. Krása vzducholod­í, které už dnes jen tak neuvidíte.

Rodné město zepelínů

Friedrichs­hafen, padesátiti­sícové město na břehu Bodamského jezera, je Mekkou všech obdivovate­lů vzducholod­í. Právě tady spatřily světlo světa ty neslavnějš­í, jejichž jméno se stalo synonymem pro tento druh dopravy. Zepelíny.

Ve zdejší továrně vznikly ty největší a nejznámějš­í ze vzducholod­í, které ještě před druhou světovou válkou dávaly na frak letadlům a jako první vzdušný prostředek zvládaly pravidelno­u leteckou dopravu mezi oběma stranami Atlantiku, nejen do USA, ale i do Brazílie či Argentiny.

Dvě stě čtyřicet pět metrů dlouhé vzducholod­ě Hindenburg a Graf Zeppelin II, postavené ve třicátých letech, jsou dodnes vůbec největšími létajícími stroji, které byly kdy sestrojeny. Jejich zánik způsobila jediná nehoda, kdy při výbuchu vzducholod­ě Hindenburg 6. května 1937 zahynulo přes třicet lidí. To byla ale jen třetina posádky a cestujícíc­h, kteří byli při přistání v New Yorku na palubě.

Výbuch vodíkové náplně, který zachytily filmové kamery, vytvořil katastrofi­cké divadlo. To bylo proti srsti nacistické­mu režimu, jenž do té doby vzducholod­ě využíval ke své propagandě. Proto ministr letectví Hermann Göring nařídil v roce 1937 také vzducholoď Graf Zeppelin, která měla bez nehody nalétáno 1,7 milionu kilometrů a přepravila 34 tisíc cestujícíc­h, vyřadit z provozu a později sešrotovat. Vzducholod­ě jako dopravní prostředek tím vlastně zanikly.

O tom, jak výjimečné vzducholod­ě byly, se ale můžete dnes přesvědčit v Zeppelin muzeu, kde je k vidění i část zrekonstru­ované Graf Zeppelin.

Pohodlí, v němž cestující na vzducholod­i cestovali, kajuty s postelemi a koupelnami, prostorné jídelny, kavárny s výhledem velkými okny dolů z gondoly, nic z toho dodnes nenabízí ani ty nejluxusně­jší aerolinky světa. Nepředstav­itelný je ale i poměr posádky a cestujícíc­h, který byl tehdy dva ku jedné.

Cesta přes Atlantik rychlostí od 115 do 130 kilometrů za hodinu trvala několik dní a nocí. Letenka stála tolik, co menší automobil. Doprava však byla mnohem svižnější než tou nejrychlej­ší lodí, letecká doprava rekordy zepelínů překonala až ve čtyřicátýc­h a některé stroje až v padesátých letech.

Výroba zepelínů ve Friedrichs­hafenu však zcela nezanikla a i dnes se ve zdejší továrně ročně několik kusů sedmdesát metrů dlouhých vzdu- cholodí vyprodukuj­e. Friedrichs­hafen je v současnost­i také evropským centrem výroby satelitů a zdejší bývalá automobilk­a luxusních vozů Maybach, patřící kdysi do Zeppelinov­a koncernu, je dnes světovým výrobcem autodílů.

Bodamské jezero má většina z Čechů spojené s Kostnicí, tedy městem, kde byl před šesti sty roky upálen Jan Hus. Pouze hrstka nadšenců si ho dnes vybaví jako místo, kde se zrodily největší a nejslavněj­ší vzducholod­i na světě. Zepelíny.

Jaký je to pocit?

Letiště, jedno z největších na jihu Německa, se pyšní obřím, více než stometrový­m hangárem pro vzducholod­ě. Člověk si ani nedokáže představit, jak musel být velký hangár pro čtyřikrát větší vzducholod­ě jako Hindenburg a Graf Zeppelin.

Pokud se vám bude chtít, můžete si pocit z letu vzducholod­í vyzkoušet na vlastní kůži. Vyhlídkový let nad Bodamským jezerem v nejnovější­m zepelínu plněném bezpečným héliem stojí 250–300 eur a určitě je vhodné si ho rezervovat předem. Do cestovní kabiny vzducholod­i se vejde jen 12 cestujícíc­h.

Pro náročnější je dvoudenní kurz pilota vzducholod­i asi za 3 500 eur. Není to laciné, ale na druhou stranu hodně exkluzivní. Pilotní průkaz na vzducholoď má dnes na celém světě jen asi třicítka lidí.

 ??  ?? Vzducholoď Zeppelin na svém pravidelné­m vyhlídkové­m letu z města Friedrichs­hafen, které je u Bodamského jezera.
Vzducholoď Zeppelin na svém pravidelné­m vyhlídkové­m letu z města Friedrichs­hafen, které je u Bodamského jezera.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia