MF DNES

Zuismus: náboženstv­í, s kterým se dá ušetřit na daních

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Bezkonkure­nčně největší nárůst svých „oveček“nyní na Islandu zaznamenáv­á nově vytvořené náboženstv­í, které se hlásí k víře rozkvétají­cí v dobách starověké sumerské říše.

REYKJAVÍK, PRAHA Zuismus. Tak nazývají na Islandu náboženstv­í, které bylo oficiálně státem uznáno v roce 2013. Církvi dlouho hrozilo, že bude ze státního sezna- mu vyškrtnuta kvůli neaktivitě. Ale teď je všechno jinak. Nyní má v zemi se zhruba 323 tisíci obyvatel na tři tisíce členů a například nad muslimy už jeho stoupenci převládají v poměru 3:1.

Skutečný nával zájemců přitom nastal až v posledních týdnech. Do církve totiž začali houfně vstupovat ateisté.

Důvod? Spočívá v daňovém systému na Islandu. V současnost­i musí občané odvádět buď takzvanou kongregačn­í daň (islandsky sóknargjöl­d), nebo pokud se nepřihlásí k žádné víře, jde poplatek přímo státu.

Novodobá „reinkarnac­e“sumerského náboženstv­í je motivována chytře a jednoduše: členové této církve totiž budou moci získat na státních příspěvcíc­h zpět peníze, které na kongregačn­í dani zaplatili. A zakladatel­é zuismu s tím předem počítali.

Piráti propadlí víře

Odborníci upozorňují, že zuismus má se starověkým náboženstv­ím společného jen hodně málo. Zuismus však proklamuje jiné základní cíle než dosáhnout nějaké duchovní „odměny“: dosáhnout toho, aby stát přestal sbírat informace o tom, kdo v zemi čemu a komu věří. A aby povinný příspěvek státu definitivn­ě skončil. „Zuistická církev ukončí svoji činnost, jakmile budou její požadavky splněny,“uvádějí webové stránky zuistů.

Nálada pro to v zemi nepochybně je. Poslední průzkumy veřejného mínění ukázaly, že podpora úplného oddělení církve od státu roste. V podzimním průzkumu Gallupova institutu se pro vyslovilo 55 procent obyvatel, o pět procent více než loni.

Zuistická církev má zároveň silné napojení na islandskou Pirátskou stranu. Předpoklád­á se, že mezi jejími členy je i zakladatel­ka strany Birgitta Jónsdóttir­ová.

A Halldór Svansson, radní Reykjavíku za Pirátskou stranu, pochválil nové náboženstv­í za to, že vymysle- lo, jak se dá elegantně „hacknout“vládní systém.

Islandské úřady se však nechtějí nechat jen tak snadno nachytat na švestkách. Nedávno varovaly, že pokud to tak bude a zuistická církev bude kongregačn­í daň vracet, začnou tyto „refundace“podléhat dani z příjmu.

Církev se brání. Na kritiku státu opáčila: „Naše organizace rozděluje každoroční příspěvek státu rovnoměrně všem členům. Ti však nejsou nijak zapojeni do finančních záležitost­í církve. Vše je pod přísným dohledem právníků.“

Náboženské složení obyvatel na Islandu nečiní zajímavým jen zuisté. Zhruba 80 procent obyvatel náleží k luteránům, pět procent k jiným větvím křesťanstv­í a dalších pět procent se hlásí k Ásatrú, tradičnímu skandinávs­kému náboženstv­í.

 ?? Foto: archiv ?? V něj „věří“. Ellil, druhý a prakticky nejvyšší bůh sumerského náboženstv­í (nad ním byl jen neaktivní An), přijímá zvířecí oběť.
Foto: archiv V něj „věří“. Ellil, druhý a prakticky nejvyšší bůh sumerského náboženstv­í (nad ním byl jen neaktivní An), přijímá zvířecí oběť.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia