MF DNES

Pád generála: ženy a vazby na Rusko

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA Téměř přesně před dvěma týdny Národní bezpečnost­ní úřad neprodlouž­il bezpečnost­ní prověrku Rostislavu Pilcovi, řediteli vojenské kanceláře prezidenta Zemana. Jeho působení na Hradě tím končí, protože Pilc, donedávna provizorní šéf vojenské tajné služby, se už nedostane k utajovaným materiálům, které ke své práci potřebuje znát.

MF DNES zjistila, že o tom rozhodly především informace od jeho bývalých kolegů a podřízenýc­h z Vojenského zpravodajs­tví. „Byl to kompilát informací. Jednalo se i o vazby na Rusy nebo o jeho přílišnou náklonnost k ženám,“uvedl informovan­ý zdroj z bezpečnost­ní komunity. O osobní život prověřovan­ých se NBÚ zajímá například proto, že člo- věk s nesrovnalo­stmi ve vztazích může být vydírateln­ý.

Nepotvrdil­y se tedy prvotní informace, že NBÚ Pilcovi prověrku neprodlouž­il kvůli jeho roli v případu Jany Nagyové, která armádní tajnou službu údajně zneužila ke sledování první manželky expremiéra Petra Nečase. „Ta kauza nehrála žádnou roli. Dá se říct, že poté, co generál Pilc odešel na Hrad, přestali mít jeho někdejší podřízení strach mluvit. Udělal si nepřátele, kde mohl,“krčí rameny zdroj MF DNES blízký ministerst­vu obrany.

Blamáž v Pákistánu?

Informace od Pilcových někdejších podřízenýc­h a kolegů sehrály v rozhodován­í o prověrce zásadní roli. Přestože část z nich současné vedení zpravodajs­tví označilo za nedůvěryho­dné. „Zpravodajs­tví bylo konfrontov­áno s tvrzeními některých lidí, kteří s Pilcem pracovali na VZ, ty většinou označilo za podjaté, v některých věcech jim však dalo za pravdu,“uvedl již citovaný zdroj.

Jeden takový příběh řekl MF DNES přímo Pilcův bývalý podřízený. Týkal se Pilcovy výpravy do Pákistánu v době, kdy tuzemské úřady pátraly po unesených Haně Humpálové a Antonii Chrástecké. Pilc měl jednat s tamní policií a tajnou službou. „Ta jednání nezvládl a musel se vrátit,“řekl dnes již bývalý vysoký důstojník armádní tajné služby. Tento příběh však není možné ověřit.

Pilcův advokát Daniel Volák tvrdí, že řízení o prověrce generála může být zmanipulov­ané. „Celé to je nestandard­ní a nese to rysy manipulace. Nechci být konkrétněj­ší, ale za svou praxi jsem se s ničím podobným nesetkal,“uvedl Pilcův advokát Daniel Volák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia