MF DNES

Generál s luxusním bytem a sousedy z Gazpromu

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Uniformu šéfa vojenské kanceláře na Hradě oblékal generál Pilc jen necelý rok. Pak přišel verdikt Národního bezpečnost­ního úřadu: prověrku na nejvyšší stupeň utajení vám neprodlouž­íme. NBÚ Pilcovi sečetl několik hříchů z minulosti, primárně podle informací MF DNES vycházel ze svědectví jeho někdejších kolegů a podřízenýc­h z Vojenského zpravodajs­tví, kde do tohoto roku působil jako prozatímní ředitel.

A právě nad tím se vznáší asi nejzávažně­jší otázka celé „prověrkové“aféry: nebyl Pilc pro bezpečnost státu ohrožením už coby pověřený ředitel armádní tajné služby?

Nelze totiž předpoklád­at, že by všechny „škraloupy“Pilc nastřádal během necelých dvanácti měsíců svého působení ve službách prezidenta Zemana.

Sousedé z Gazpromu

Pilcovým problémem byly i rizikové vazby na Rusy. Ty však nevznikly jeho nástupem na Pražský hrad, kde coby externí poradce působí donedávna manažer české pobočky ruské společnost­i Lukoil Martin Nejedlý (muž, který nosí svůj mobilní telefon v pouzdru s podobiznou Vladimira Putina), ale během Pilcovy diplomatic­ké dráhy.

Muž, kterému se v bezpečnost­ní komunitě kvůli zálibě ve značkovém oblečení a úzkostlivé péči o svou vizáž přezdívá „fešák Hubert“, byl od roku 2001 pět let vojenským přidělence­m v Moskvě. Právě z té doby mají pocházet některé údajně problemati­cké vztahy.

Na „ruskou stopu“v generálově okolí narazila i MF DNES, když mapovala majitele luxusních bytů v Praze. Jeden z apartmánů v holešovick­ém komplexu Prague Marina si totiž před čtyřmi lety pořídil právě Pilc. Za stotřiceti­metrový byt se dvěma ložnicemi zaplatil 8,8 milionu korun. Celou pětinu bytů v Prague Marině vlastní Rusové.

Bydlení v klidném holešovick­ém přístavu si pořídil i Vladimir Jermakov, dlouholetý šéf plynárensk­é skupiny Vemex, dceřiné firmy ropného gigantu Gazprom, a Rusko-české smíšené obchodní komory. Nebo také další vlivný ruský byz-

Fešák Hubert nysmen Jevgenij Kašitsyn, vedoucí českého zastoupení Gazprom Exportu.

Podle Pilcova advokáta, bývalého náměstka na ministerst­vu spravedlno­sti Daniela Voláka však NBÚ vlivné sousedy generálovi nevytkl. „Zabýval jsem se jen bezpečnost­ními otázkami. Toto je soukromá záležitost pana generála,“odvětil.

Ženy? Informace stará šest let

Přestože se Volák konkrétním odpovědím většinou vyhnul, při dotazu na generálův údajný „přespříliš pozitivní vztah k ženám“nabízí alespoň nějaké vysvětlení.

„To je naprosto slepá cesta, to jsou staré informace a týkalo se to jeho současné ženy. To je zcela úsměvná a také asi šest let stará informace,“tvrdí Volák.

Konkrétněj­ší však být opět nechtěl. „Podali jsme rozklad, protože stále nejsou uvedeny konkrétní a relevantní důvody neudělení prověrky, je to všechno takové zamlžené, bez konkrétníc­h skutečnost­í,“dodal pouze.

„V rozhodnutí stále nejsou uvedeny konkrétní důvody, je to všechno takové zamlžené.“Daniel Volák, advokát R. Pilce

Volák navíc naznačil, že za vším může být nevraživos­t mezi Pilcem a bývalým vedením armádní tajné služby. Byl to totiž právě Pilc, kdo svou výpovědí pomohl detektivům protimafiá­nského útvaru v kauze Jany Nagyové.

Ta podle policie úkolovala Pilcovy někdejší kolegy: ředitele zpravodajs­tví Ondreje Páleníka a Milana Kovandu a také jejich podřízenéh­o Jana Pohůnka, aby vojenská rozvědka nechala sledovat první manželku premiéra Petra Nečase.

Všichni kvůli tomu stanuli před soudem, kde Pilc vypovídal. „Můj klient se zachoval podle svého nejlepšího svědomí a některým osobám to nepřišlo vhod. Nelze proto vyloučit akt pomsty a indicie o manipulaci tomu jasně nasvědčují,“uzavřel právník. Ty, kteří by měli zájem Pilce poškodit, však nechtěl jmenovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia