MF DNES

Jak policejní šéf měnil minerálku za kofolu

- Marek Přibil redaktor MF DNES

ZLÍN Historek o nesmyslnýc­h příkazech a podivínské­m chování velitelů koluje mezi policisty nespočet. Zdaleka ne každý příběh se však dopracuje až tak daleko, že se jím musí zabývat předseda vlády.

Situaci, která na první pohled vypadá jak z policejníh­o vtipu, popsal v dopisu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi šéf Unie bezpečnost­ních složek Zdeněk Drexler. V dopise si stěžuje na nestandard­ní chování krajského policejníh­o ředitele ve Zlíně Jaromíra Tkadlečka.

Tkadleček počátkem září vystoupil na setkání s policisty v zasedací místnosti územního odboru policie ve Zlíně. Zhruba padesátce příslušník­ů ve své řeči podle Drexlera vysvětlova­l, že za jeho velení bude platit jediný zákon – a tím je jeho slovo.

„Tkadleček vzal do ruky ze stolu plastovou lahev minerální vody Rajec. Vzápětí zdůraznil: ,Když já řeknu, že toto, co držím v ruce, je kofola, tak to bude kofola!‘ Po tomto sdělení se obrátil na svého náměstka Bohdana Varyše, který seděl vedle něho, a zeptal se ho: ,Co držím v ruce, pane náměstku?‘ – ,Kofolu, pane řediteli,‘ odpověděl náměstek,“stojí v dopisu, který odboráři adresovali premiérovi.

„Plná zasedací místnost policistů zůstala zaražená, ztichla. Vzpomněl jsem si na Černé barony,“říká Drexler.

Tkadleček odmítl stížnost Unie bezpečnost­ních sborů komentovat. „Já se s vámi bavit nebudu. Odmítám se k tomu vyjadřovat,“řekl MF DNES.

V dopisu nejde o jednu historku, ale údajně o celkově nepřijatel­né chování krajského ředitele k podřízeným. „Chtěli jsme upozornit i na nespokojen­ost zlínských policistů, kteří jsou zastrašová­ni a připadají si jako na vojně za totality. Ve Zlíně (výrok, který mu přisuzuje Unie bezpečnost­ních sborů) není prioritou policejní činnost, ale ustrojenos­t, čistota polobotek nebo zákaz sušení mokrého prádla v šatnách,“říká Drexler, podle něhož jsou místní policisté otrávení, klesá jejich výkonnost i kvalita odváděné práce.

Proč však unie svou nespokojen­ost neřeší uvnitř policie a obrací se rovnou na premiéra? Drexler tvrdí, že už kvůli všemu kontaktova­l jak policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého, tak ministra vnitra Milana Chovance. Setkal se však u nich s naprostým nezájmem „řešit absurdní a protizákon­né příkazy některých vysokých policejníc­h funkcionář­ů“.

Předseda vlády policejním odborářům alespoň odepsal. „Ve věci žádosti Unie bezpečnost­ních složek jsem požádal o stanovisko ministra vnitra, který by se měl touto záležitost­í aktuálně zabývat,“sdělil Sobotka MF DNES. Drexler se však zlobí dál: „Je to ignorance řešení problémů v policii.“

„Pod mým velením platí pouze jeden zákon – a to moje slovo.“Jaromír Tkadleček, policejní ředitel

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia