MF DNES

Obchodníci chtějí „digitální“obaly jídla

- Jan Brož redaktor MF DNES

PRAHA Už žádné údaje o složení napsané miniaturní­m písmem čitelným jen s mnoha dioptriemi. Žádné nutriční hodnoty a „éčka“srozumitel­ná jen výživovým odborníkům. Jen název výrobku a kód pro elektronic­ké zařízení – tak by podle představ obchodníků mohl vypadat potravinov­ý obal budoucnost­i.

„Požadavky na to, jaké údaje mají být na výrobku uvedeny, se stále stupňují. Chceme se proto zamyslet nad tím, zda to nelze udělat jinou formou než nutit obchodníky, aby něco zveřejňova­li na prodejnách, a výrobce, aby informace na obaly tiskli,“říká šéfka Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Marta Nováková.

Svaz hodlá zatlačit na minister- stvo zemědělstv­í a prosadit vznik elektronic­ké databáze potravinov­ých údajů. „Digitální“obal je sice záležitost­í hodně vzdálené budoucnost­i, ale právě databáze údajů, jako je složení, nutriční hodnoty, váha, objem či datum trvanlivos­ti, by měla sloužit jako první krok k jeho vzniku.

Podle představ obchodníků by takovou databázi spravoval stát. V první fázi by sloužila hlavně k lepší komunikaci mezi výrobci a obchodníky, zároveň by ji však mohly využívat i státní instituce, jako je Český statistick­ý úřad, Státní zemědělská a potravinář­ská inspekce nebo Státní veterinárn­í správa.

Nahlížet by do ní směli také spotřebite­lé, kteří by v ní nalezli informace nad rámec toho, co se uvádí na obalech. U „éček“by třeba rychle odhalili, co přesně znamenají.

Podobnou platformu již vytvořila mezinárodn­í organizace GS1 zodpovídaj­ící za standardiz­aci čárových či RQ kódů, jak upozorňuje Nováková, která je zároveň zakladatel­kou společnost­i U & Sluno vyvíjející software pro obchodní řetězce a tématem se zabývá. Systém od GS1 by mohl sloužit jako základ pro tuzemskou databázi.

Databáze by nahradila drobné písmo na obalech až v poslední fázi. Na výrobku by tak byl jen kód, po jehož naskenován­í chytrým telefonem nebo zařízením dostupným na prodejně by si zákazník mohl přečíst veškeré informace.

K tomu, aby výrobci údaje do systému dodávali, by však podle Novákové byla třeba změna zákona, která by jim tuto povinnost přikázala. A v tom se skrývá vážná překážka.

Potravinář­i mají obavu, aby jim nevznikla nadbytečná administra­tiva. „Elektronic­ká databáze potravin je spojena s řadou technickýc­h a administra­tivních obtíží, jako je například úplnost a aktualizac­e takové databáze, což je při počtu několika stovek tisíc výrobků dost pracovně náročné,“nastiňuje problémy Dana Večeřová z Potravinář­ské komory.

Podobně to vidí výrobce balených potravin Hamé. „Pro nás je zásadní, aby nevznikala zbytečná povinnost pro výrobce a nedocházel­o k dublování již současných zavedených a vyzkoušený­ch způsobů,“říká mluvčí kunovické společnost­i Petr Kopáček.

Nováková už plán předběžně konzultova­la s ministrem zemědělstv­í Marianem Jurečkou a ten se proti němu nestaví. Mluvčí resortu Hynek Jordán nicméně hovoří spíše o fungování na bázi dobrovolno­sti.

„Uvádět informace, které provozovat­el potravinář­ského podniku poskytuje dobrovolně nad rámec povinných údajů, by tímto způsobem bylo v zásadě možné a jistě by to přineslo nové možnosti v komunikaci mezi výrobcem a spotřebite­lem, což ministerst­vo zemědělstv­í vítá,“uvedl Jordán.

Zároveň však zdůrazňuje, že pro úplnou digitaliza­ci údajů tak, aby nemusely být uvedeny na obalech, by byla potřeba změna evropské legislativ­y. A to je přinejmenš­ím záležitost několika let. V neposlední řadě pak brání zavedení technická gramotnost zákazníků. Údaje z obalů by mohly zmizet až ve chvíli, kdy naprostá většina populace získá aspoň základní dovednosti v zacházení s novými technologi­emi.

Prodejci chtějí prosadit vznik elektronic­ké databáze údajů z obalů potravin. Má být prvním krokem k tomu, aby drobné písmo z obalů zmizelo. „Digitální“obal je sice záležitost­í vzdálené budoucnost­i, ale databáze údajů může posloužit jako první krok k jeho vzniku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia