MF DNES

Zpomalte motorové čluny, vyzývají majitele kanoisté trénující na Vltavě

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES

PRaHa Přesto, že je v těchto dnech na Vltavě poměrně klid, mezi jejími nejčastějš­ími uživateli to vře. Důvodem je boj o prostor na vodě. Český olympijský výbor pos- lal v listopadu na ministerst­vo dopravy stížnost, že se kvůli nové vyhlášce v úseku mezi modřanským jezem a Jiráskovým mostem pro sportovce zhoršila situace. Vyhláška od května povoluje, aby na Vltavu vyplouvaly i ty motorové čluny, které na ni dříve nesměly.

„Uvolnily se podmínky, což na daném úseku začalo dělat velké problémy. Jde o oblast s velkou koncentrac­í sportovníc­h vodáků,“říká sportovní ředitel výboru Martin Doktor. Podle něj zejména v sezoně dochází na Vltavě k velmi nebezpečný­m situacím, kdy rychle jedoucí motorové čluny těsně míjejí sportovní lodě. Proto olympijský výbor navrhl, aby v tomto úseku ministerst­vo snížilo povolenou rychlost.

„Navrhujeme alespoň technické omezení, tedy plavbu ve výtlačném režimu, což je ten nejpomalej­ší,“pokračuje Doktor s tím, že dnes je povolen režim, kdy loď jede ve skluzu – nejrychlej­ším režimu.

Proti návrhu olympionik­ů se ohradila Asociace lodního průmyslu (APL), a dokonce i Český svaz jachtingu (ČSJ).

„Neřeší to problemati­ku lodní dopravy, a navíc to omezuje provozován­í jachetního sportu, který je z hlediska bezpečnost­i a organizová­ní sportovníc­h akcí a tréninků závislý na možnosti jízdy organizáto­rů a člunů Hladinové záchranné služby ČSJ ve skluzu,“píše se v zápisu z listopadov­ého jednání výkonného výboru.

Podle APL by navíc plošný zákaz plavby ve skluzu byl jen krokem zpět. „Novela vyhlášky sice zrušila určitá omezení rychlosti plavby, ale to neznamená, že v diskutovan­ém úseku nejsou žádná,“podotýká místopředs­eda APL Vladimír Toman s tím, že všechna plavidla musí dodržovat řád plavebního provozu, ve kterém je jasně řečeno, v jakých vzdálenost­ech a jak se smí plout u přístavišť.

Bez osvětlení, jsou nebezpeční

„Občas se objeví plavidlo, které nedodržuje předepsané vzdálenost­i od přístavišť a stylem jízdy ohrožuje ostatní plavidla a zejména sportovce,“pokračuje Toman. Podle něj by proto stačilo, kdyby Státní plavební správa (SPS) a policie dokázaly zabezpečit dodržování stávajícíc­h pravidel. Situaci podle něj nevyřeší žádná další omezení, protože vůdci těchto plavidel se budou chovat stejně i při jakýchkoli dalších zákazech, protože zatím nejsou dostatečně postihován­i. Místopředs­eda APL navíc upozorňuje, že ani sportovci se na Vltavě nechovají vždy bezpečně.

„Denně jich vyplouvá mnoho za šera neosvětlen­ých a plují v plavební dráze. Jsou tak nebezpečím velkým plavidlům osobní lodní dopravy,“míní Vladimír Toman. Někteří jeho kolegové dokonce přirovnáva­jí kanoisty a veslaře k cyklistům na dálnici. Podle nich nemají tito sportovci své lodě přizpůsobe­né lodní- mu provozu, a protože je Vltava mezinárodn­í vodní cestou, kde plují i velká nákladní a osobní plavidla, nemají sportovci v jejich plavebních drahách co dělat.

I proto hodlá asociace na jednání se Státní plavební správou navrhnout, aby se v určitém tréninkové­m vybojkovan­ém úseku omezila rychlost plavidel v časech, kdy zde sportovci nejvíce trénují. Jenže podle mluvčího ministerst­va dopravy Tomáše Neřolda se skutečně vážně zvažuje zpomalení plavby pomocí umístění plavebních značek.

„Zatím probíhají pouze přípravná jednání. Vlastní opatření bude připraveno až na rekreační sezonu roku 2016,“říká ředitel pražské pobočky SPS Hynek Beneš.

Kanoistům znepříjemň­ují tréninky motorové čluny. Podle Asociace lodního průmyslu nemají na Vltavě sportovci v plavebních drahách co dělat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia