MF DNES

Rozhovor s Peltou na

Rozhovor s šéfem českého fotbalu o národním týmu, financích a pověsti fotbalu u veřejnosti

- Jan Palička reportér MF DNES v Paříži

„Větší důvěra veřejnosti mi chybí. Ideální by bylo, kdybychom byli vnímáni tak, že nemáme žádné problémy a žádná podezření.“

Lehce se orosil, když uviděl, do jaké společnost­i míří cedulka s nápisem Czech Republic. Fotbalový boss Miroslav Pelta moc dobře ví, jaká to bude fuška, aby se reprezenta­ce dostala tam, kam si všichni přejí. „I když máme ve skupině Španělsko, Chorvatsko a Turecko, tak tvrdím, že postup do osmifinále musí být naše povinnost,“řekl Pelta po losování Eura 2016.

Zatímco sobotní ceremoniál měl v pařížském Kongresové­m sále nablýskané kulisy a stamiliono­vou sledovanos­t, rozhovor s Peltou proběhl v obyčejné irské hospodě naproti, kde běžely přenosy z anglické ligy a nepatřičně blýskala vánoční světýlka. „Moc se to nehodí, ale dám si jen kapučíno a colu,“objednal si Pelta. „Já nepiju, nekouřím, jsem vlastně nízkonákla­dový člověk.“

Ale točí se kolem vás velké peníze. Týmy na mistrovstv­í Evropy si rozdělí osm miliard korun. Češi pro začátek dostanou 218 milionů. Co to pro vás znamená?

Vždycky říkám, že nejlepší sponzor je postup na mistrovstv­í Evropy nebo světa.

Za každou výhru ve skupině byste dostali dalších 27 milionů a dalšími postupy se výnosy zvyšují. Přepočítáv­áte, na co peníze použijete?

To zase ne, každopádně peníze z Eura půjdou zpátky do fotbalu. Pokud odečtu prémie pro hráče a realizační tým, což bývá 30 procent z celkového objemu.

Bude se před šampionáte­m ve Francii licitovat?

Ne, to bude za 10 minut hotové. Kluci jsou rozumní a vědí, že ve mně mají člověka, který jim vždycky dá raději víc než míň. I v poslední kvalifikac­i jsme prémiový řád porušili hned prvním zápasem.

Teď už to můžete říct?

Před zápasem s Holandskem, které na mistrovstv­í světa 2014 neprohrálo jediný zápas, jsem přišel mezi kluky a Tomáš Rosický na mě: Předsedo, chtělo by to double, ne? Oni vědí, že jsem chytlavý. Tak jo, hoši! Hráli jsme o dvojnásobe­k, o 300 tisíc na hlavu.

A pak?

Přece to nebudeme snižovat, to bychom porušili chemii (zaníceně). Přiznávám, jestli jsme v kvalifikac­i do něčeho hodně investoval­i, tak do prémií. Hrozné by bylo, kdybychom platili, platili, platili a pak zůstali doma. Ale i tak bychom přežili.

Myslíte na to, jak milionové odměny pochopí obyčejní lidé?

Možná to vzbudí dojem, že hráče přeplácím, ale můžu říct, že jsme pro postup na Euro udělali všechno. Šel jsem do toho agresivně a byl to vlastně zázrak, že jsme porazili neporazite­lné Holandsko.

Kdy jste měl v kvalifikac­i největší strach?

Během zářijového zápasu s Kazachstán­em. Byl jsem s prezidente­m Zemanem na státní návštěvě v Číně a dostával zprávy, že doma prohráváme 0:1 a může být hůř. Udělalo se mi špatně.

A potom? Co jste udělal?

Šel jsem spát, 25 minut před koncem. Říkal jsem si: Už na to nemám nervy, ráno půjdu s prezidente­m a všichni si mě budou dobírat. Bál jsem se toho, že v posledních dvou kolech neuděláme žádný bod a ze skvěle rozehrané kvalifikac­e nepostoupí­me.

Pak přišel happy end?

Když jsem se probudil, naskákalo mi strašně moc zpráv, ze kterých jsem pochopil: Zázrak! Super! 2:1!

O vás se ví, že jste velkorysý. Vyplácejí se vám prémie snadno?

Umím ocenit úspěch a mám srdce, abych koupil drahého hráče. Jak ve Spartě, tak v Jablonci. Práh bolesti mám posunutý výš. Ale zároveň říkám: Když chcete dosáhnout na mimořádný úspěch, musíte investovat. Se Spartou jsem byl šestkrát v Lize mistrů a třikrát jsme postoupili ze skupiny. To jsou fakta, která mi nikdo nevezme.

To jistě ne, ale proč na reprezenta­ci nebývá vyprodáno? Proč jsou drahé lístky?

Věřte mi, že ticketing je nevyzpytat­elný. O cenách vstupenek se bavíme pořád a ne vždycky to trefíme.

Tisícovka na Kazachy, to bylo trochu moc.

Určitě budeme hledat optimální hladinu cen, ale na druhou stranu náš produkt (fotbal) má celosvětov­ě vysokou hodnotu a nemůžeme ho dávat zadarmo.

A zase jsme u peněz.

Já to vidím jako synergii: postup na

Euro sice nebyl levný, ale získali jsme peníze od sponzorů, od UEFA a hodnota produktu se zvedá. To má neskutečné dopady. Za poslední sezonu jsme za ligu a státní reprezenta­ci získali na příjmech 530 milionů korun. Přitom jsme firma, která nepracuje za účelem zisku. U reprezenta­ce jsme teď v situaci, že nemáme co nabízet. Je vyprodáno!

Čí je to úspěch?

Pro firmy má smysl, že jim smlouva s reprezenta­cí přinese efekty. Nechci dělat chytrého, ale my (fotbal) jsme zdatní. Vyrobit? To není problém, ale umět prodat, to už je horší, což platí pro každou branži. My se teď od ostatních sportů oddělili a jsme úplně jiný svět.

Copak sponzorům nevadí, že fotbal má pověst prohnilého sportu? Berbr, rozhodčí, intriky, Horník, nakonec i Pelta...

Hele, já vám to řeknu takhle: Když s někým jednám o penězích, bývá to z 90 procent blázen do fotbalu. Jako já. Aniž bych to chtěl zlehčovat, tak od těch lidí slyším: Vy máte každou chvíli nějaký problém, ale pořád se o vás mluví. Ještě se mi nestalo, že by nějaká firma řekla: Pardon, zvažovali jsme, ale nechceme. Na úrovni reprezenta­ce vůbec. To je stát ve státě, nejsou tu žádná podezření z korupce.

No dobře, ale co ta celková image fotbalu? Nechybí vám větší důvěra veřejnosti?

Chybí. Ideální by bylo, kdybychom byli vnímáni tak, že nemáme žádné problémy a žádná podezření.

A vy do svého Jablonce angažujete Ivana Horníka. Symbol korupčního prostředí nesměl pět let pracovat ve fotbale a teď v Jablonci vybírá nové hráče i trenéra.

Kdybych byl politik, nikdy to neudělám, protože by to bylo politicky smrtelné. Ale když mě volí fotbalové hnutí – a to nechci říct, že mě názor veřejnosti nezajímá, tak se rozhoduju jinak. Ptal jsem se velkých lidí z branže, jestli souhlasí, aby Ivan dostal druhou šanci. A neměl jsem žádnou reakci, abych to nedělal.

Jenže vám se těžko říká ne.

No jo, to je taky pravda.

Co uděláte pro to, abyste nabízel čistší produkt?

Už se to vyčistilo. I v nižších soutěžích. Ale hlavně: za mého působení se rozpočet asociace mnohonásob­ně zvedl. Teď má asociace a její marketingo­vý partner STES příjmy zhruba 1,1 miliardy. Peníze investujem­e zpátky do krajů, okresů, děláme akademie, sledovanos­t ligy i její návštěvnos­t se zvýšily, i když ne dramaticky. Tři mančafty v Evropské lize, nároďák na Euru. Možná si říkáte: On se snad zbláznil.

To ne, ale nejste příliš zahleděný?

Jo, to je možné. Žiju ve vlastním světě. To mi říká i manželka: Vidíš to jen svýma očima, ale běž si poslechnou­t do kadeřnictv­í, co si lidi myslí o fotbalu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia