MF DNES

Svědectví kancléře: Jana Masaryka zavraždili

- — Pavel Švec

PRAHA Desítky let ležel v archivu Newyorské univerzity spis vzpomínek na chvíle, kdy byl v březnu 1948 pod okny Černínskéh­o paláce nalezen mrtvý ministr zahraničí Jan Masaryk. Autorem byl vlivný poválečný kancléř prezidenta Edvarda Beneše Jaromír Smutný, který se do Masarykova bytu dostal bezprostře­dně po jeho podivné smrti. MF DNES jeho vzpomínky vůbec poprvé publikuje.

Spis přináší mnoho nových detailů a zamyšlení, která důsledně zpochybňuj­í, že by se populární politik zabil skokem z okna koupelny dobrovolně. Ačkoliv i Smutný se zprvu domníval, že jde o sebevraždu. „Že ne- potřeboval říkat slovy, co bylo dostatečně výmluvné z jeho činu: protest proti znásilnění demokracie v jeho zemi? Toto sice zní velmi dobře, ale není to masarykovs­ké. On nebyl muž symbolů, nýbrž odvážných a výrazných slov,“nepřijal například argument, proč se nenalezl žádný dopis na rozloučeno­u.

Podezřelé se mu zdály i další věci. Třeba naivně naaranžova­né „důkazy“v bytě Masaryka, jež měly ukázat, že se nejprve chtěl oběsit či podřezat. „Nastrojené věci byly tak prostoduch­é,“zapsal si v exilu na konci 50. let Smutný.

Závěr života Jana Masaryka je symbolicky spjat s koncem demokracie v Českoslove­nsku. Přelom února a března roku 1948 byl na události obdobím natolik zásadním a hektickým, že i po desítkách let lze do mozaiky občas vložit nový díl. Jednou z takových částí je vzpomínání na Jana Masaryka, které sepsal na konci padesátých let 20. století v londýnském exilu kancléř prezidenta Edvarda Beneše Jaromír Smutný (na snímku nahoře). Ten měl se synem prvního českoslove­nského prezidenta T. G. Masaryka celoživotn­ě velmi přátelský vztah. Když se Jaromír Smutný v červenci roku 1919 v Paříži ženil, stál za ním právě Jan Masaryk jako svědek. V dalších letech se jejich osudy dále proplétaly. Oba působili v diplomacii a po boku prezidentů Masaryka a Beneše. Druhou světovou válku prožili společně v londýnském exilu. Po válce se vrátili do osvobozené vlasti. Jan jako ministr zahraniční­ch věcí a Jaromír coby vlivný kancléř prezidenta. Je proto logické, že Smutného eminentně zajímal konec života jeho celoživotn­ího přítele.

Pavel Carbol

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia