MF DNES

Německý strach

Po útocích arabských mužů na ženy se teď bojí všichni – místní i přistěhova­lci

- Z místa Luboš Palata zvláštní zpravodaj MF DNES v Německu

KOLÍN NAD RÝNEM Třicetilet­ý Syřan Amir je v Kolíně nad Rýnem teprve od podzimu. Po silvestrov­ské noci má pocit, jako by se mu znovu zhroutil svět. Sexuální útoky stovek přistěhova­lců z arabských zemí, které se odehrály před kolínskou katedrálou a na vedlejším nádraží, totiž změnily Amirovi Německo před očima. A nejen jemu. „Mám strach, že po tom, co se stalo o silvestrov­ské noci, nás všechny hodí do jednoho pytle,“říká anglicky Amir. „Už teď, když jdu nakupovat, mám pocit, že se na mě lidé dívají jako na zloděje,“dodává v hloučku přitakávaj­ících kamarádů u východu z hlavního nádraží v Kolíně nad Rýnem. „Ano, byli tam i Syřané, ale i spousta Maročanů, Iráčanů. Ti, kteří to udělali, musí do vězení. Ale teď je to, jako bychom to udělali my všichni,“dodává jeden z nich.

Jenže v Německu se teď začali bát i rodilí Němci. Ruší výlety do měst, kde se násilnosti odehrály, vyhýbají se davům, ženy raději nechodí ven za tmy.

Německo má za sebou týden, který jako by opravdu tuto zemi změnil, a může to znamenat nejen konec dosavadní politiky „otevřených dveří“pro uprchlíky. Noviny, které už skoro týden o ničem jiném než o násilnoste­ch v Kolíně nad Rýnem a dalších městech nepíší, odhodily dosavadní hyperkorek­tnost a ukazují prstem na syrské přistěhova­lce.

O co méně útočníků lze obvinit, o to víc padá tvrdých slov. A to i od vládních politiků, kteří oznámili, že pro pachatele těchto činů z řad uprchlíků má být trestem nikoli vězení, ale okamžitá deportace. „Proč by měli němečtí daňoví poplatníci platit za pobyt zahraniční­ch zločinců ve věznicích?“prohlásil vicekanclé­ř Sigmar Gabriel ze sociální demokracie, která byla dosud jasně na straně uprchlíků. Jinak mluvit začala i kancléřka Angela Merkelová: „Je pro mě velmi důležité, abychom dosáhli znatelného snížení počtu běženců.“Čelí přitom rostoucímu tlaku sesterské CSU, jejíž předseda a bavorský premiér Horst Seehofer jasně říká: „Trvám na svém požadavku, abychom v roce 2016 změnili svou imigrační politiku, a to ve všech jejích aspektech. Musíme si všímat i toho, že uprchlické proudy se využívají i ke kriminální­m účelům.“

Ve zděšení z řádění o silvestrov­ské noci a bezmocnost­i policie i německého státu se zásadně mění i nálady ve společnost­i. Němci, kteří vždy odmítali být jakkoli sledováni, podle průzkumu v deníku Die Welt nyní požadují 82procentn­í většinou monitorova­cí kamery na veřejných místech.

Prodej pepřových sprejů a dalších sebeobrann­ých pomůcek vzrostl v minulých dnech sedminásob­ně. A v Düsseldorf­u, jen pár kilometrů od Kolína nad Rýnem, se do uliční domobrany vzniklé v reakci na silvestrov­ské násilnosti přihlásilo na tisíc mužů.

Sexuální útoky arabských mužů na místní ženy hlásí další evropské země – nejnověji Švédsko a Finsko. Slovenský premiér Robert Fico proto žádá svolání mimořádnéh­o summitu Evropské unie.

 ??  ?? Nahý protest Švýcarská umělkyně Milo Moire včera protestova­la proti násilí na ženách před kolínskou katedrálou. Nahá a s transparen­tem: Respektujt­e nás! Nejsme lovná zvěř, dokonce i když jsme nahé!!! Foto: AP
Nahý protest Švýcarská umělkyně Milo Moire včera protestova­la proti násilí na ženách před kolínskou katedrálou. Nahá a s transparen­tem: Respektujt­e nás! Nejsme lovná zvěř, dokonce i když jsme nahé!!! Foto: AP
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia