MF DNES

Jak se má stát připravit na válku

- František Šulc politolog a bezpečnost­ní analytik

Francouzsk­á revoluce a napoleonsk­é války přinesly do válčení nový fenomén, který v 19. století označil stratég Carl von Clausewitz za válku národů či absolutní válku. Ta vyžaduje „totální mobilizaci všech zdrojů státu“. Vedení boje sice zůstávalo v rukách vojáků, ale ti dostali k dispozici veškeré lidské i materiální zdroje státu, které se daly využít proti nepříteli.

V 19. a 20. století pak bylo nezbytné, aby stát rychle dostal co nejvíce lidí do uniformy a dokázal přeměnit mírovou výrobu na válečnou. Z mobilizace se stala věda a schopnost rychle využít všech dostupných zdrojů ve válce byla imperative­m politiky.

Jak dokazuje i poválečná českoslove­nská zkušenost, nešlo přitom o malé náklady. Existovala totiž nejen branecká armáda, ale udržovalo se i slušné tempo vojenské výroby, sklady se průběžně plnily, probíhala cvičení záloh a populace byla obecně připravová­na na konflikt. Jak píše Josef Fučík ve sborníku Vojenské výdaje v letech studené války a po jejím skončení, v 80. letech ČSSR vydávala na obranu až 7,06 % národního důchodu, tedy poměrně velkou částku.

Po roce 1990 však došlo ke změně – z povinnosti se stala v míru dobrovolno­st. Přijetí nové legislativ­y prakticky znemožnilo povolávání záloh na cvičení v době míru. Přesun odvodního řízení až do stavu ohrožení státu a zrušení vojenské základní služby minimalizo­valy tvorbu zálohy.

Vstup do NATO na jednu stranu zvýšil bezpečnost Česka, na stranu druhou však vedl k dalšímu zmenšování vojska a jeho skladových zásob, což ještě prohloubil­a profesiona­lizace armády a následně ekonomická krize na konci prvního desetiletí 21. století.

Nicméně se zdá, že v souvislost­i se změnami bezpečnost­ního klimatu v posledních patnácti letech i akcemi států jako Rusko, teroristů a povstaleck­ých skupin roste poptávka po okamžité schopnosti státu mít mobilizova­telnou zálohu, která by byla schopna doplnit profesioná­lní armádu. Důraz se klade na aktivní zálohu, a to především při zajišťován­í území. Než však dojde na konkrétní kroky, bylo by dobré si říct, jakou „záložní“armádu buduji a k čemu.

Tři omezení

V současnost­i je stále ve skladech většinou uložená „armáda“z 80. let a k dispozici zůstává i určité množství munice. Po deseti letech od profesiona­lizace však ve společnos- ti radikálně klesl počet lidí, kteří dokážou nejenom techniku ovládat, ale zejména tvořit štáby a struktury velení vyšších celků, než je brigáda.

Pokud existuje poptávka po nápravě, musíme si uvědomit, že jde o dlouhodobé politické téma, na které nesmějí být aplikovány základní požadavky ekonomično­sti. Obrana je otázka svébytnost­i státu, projev jeho odhodlání, má solidární efekt na spojence a odstrašují­cí efekt na případného agresora.

Jenže i tak to komplikují tři faktory: 1) neschopnos­t kontrolova­t populaci, 2) ztížená schopnost kontrolova­t výrobu a technologi­e a 3) globalizac­e, respektive globální dělba práce. Pokud se týká prvního bodu, pro totální válku je důležitá masa lidí. Branecké armády a možnost povolávání záloh v době míru zajišťoval­y, že určitá část populace byla neustále připravena.

Státy měly velmi dobrou znalost o své populaci a omezovaly její svobodu. Dnes tomu tak není. Řešení této situace musí být proto postupné. Půjde především o udržování vysoké připraveno­sti a naplněnost­i profesioná­lní armády i její aktivní zálohy, zrychlení pohybu v nejnižších funkcích ozbrojenýc­h sil (služba do deseti let), čímž dojde k navyšování počtu záloh – osob připravený­ch k povolání. Na to navazuje udržování připraveno­sti štábů i velící struktu- ry mobilizova­né armády. A konečně umožnění flexibilně­jšího povolávání záloh na cvičení v době míru. Plynulý přechod do mobilizova­né armády však vyžaduje přechodové období, kdy proběhne řada úkonů, jako je třeba odvod, či zvýšení zásob ještě v době míru.

Zadruhé se často ozývají stesky, jak je možné, že se za první republiky v Českoslove­nsku vyrábělo několik letounů včetně bombardérů, tanky i další vyspělá technika, a dnes ani zlomek z toho. Zavinily to především vyspělé technologi­e, dlouhý i nákladný výzkum a velká konkurence.

Třetí bod souvisí částečně s druhým. K výše zmíněným problémům se musí připočíst globální dělba práce. Každý vojenský systém se skládá z velkého množství součástek, nicméně jen menší část se vyrábí na území daného státu. V případě krize tedy nemusí být snadné zajistit si dostatečné množství hi-tech systémů, včetně velice drahé, přesně naváděné munice. Mohli bychom zůstat jen na čekací listině. A možností, jak to řešit, je málo.

Dvě armády

Může se samozřejmě nakupovat na sklad. Těžko by však prošel návrh na pořízení dvakrát takového množství obrněných transporté­rů Pandur na sklad pro případ války. V současnost­i se tak některé mobilizačn­í potřeby pokrývají starými zásobami. Především u munice však nákupem či smlouvami s dodavateli, kteří se zavazují v případě krize splnit potřeby státu. Řada věcí, například pohonné hmoty, je pokrytá, větší část nejmoderně­jší výzbroje nikoli.

Říká se, že v případě krize a povolání záloh bychom měli dvě armády – jednu hi-tech a druhou na technice sovětského typu. Tato skutečnost je hodnocena negativně. Zatím nám však nezbývá, než mít zásobami zajištěné „dvě armády“– profesioná­lní plus aktivní zálohu a mobilizova­nou. První musí být vybavena hi-tech s nutnými rezervami, druhá, která bude násobně větší, by měla být v zásadě motorizova­nou pěchotou.

K tomu, aby se armáda dostala do stavu, kdy bude schopna se rozvinout (nebude tedy jen mírovou), se musíme vrátit k prověřeném­u, k tomu, co fungovalo v minulosti. Je však nutné respektova­t omezení daná výše zmíněnými třemi body.

Je nezbytné si definovat, co bude úkolem oné mobilizova­né armády, a od toho odvíjet potřebu jejího vybavení. Jak překonat body dva a tři? Jedině tak, že v základu půjde o jednoduše vybavené jednotky, které však budou mít zajištěnou například dělostřele­ckou podporu profesioná­lní části.

A jaké výrobní kapacity budou zapotřebí? Vojáky musíme do něčeho obléknout a dát jim základní doplňky. Každý bude potřebovat útočnou pušku, popřípadě další ruční zbraň. Jednotky musí být nějak přepravová­ny, primárně v nákladních automobile­ch nebo v obrněných vozidlech, které už nemusí mít hi-tech vybavení. A v neposlední řadě bude zapotřebí dostatek munice pro zbraně, které bude „mobilizova­ná armáda“mít. Toto základní vybavení bude shodné s vybavením profesioná­lní armády a aktivní zálohy.

Je ovšem na místě začít zaplňovat sklady i sofistikov­anější technikou, kterou má již dnes armáda k dispozici. Například: vozidla se dají používat do chvíle, kdy dosáhnou 60–70 procent životnosti, pak se u aktivních jednotek nahradí novými a starší i repasovaná se uloží do skladů. Podobný cyklus je možné použít třeba u útočných pušek, což ale nemůže fungovat bez aktivní účasti výrobců a nákladů na udržování cyklu v chodu.

Nakonec však musí vždy přijít politické rozhodnutí, protože válka a mír, stejně jako správa státu, jsou z podstaty věci politické. I přes veškerou snahu však bude příprava na válku vždy z finančního hlediska neefektivn­í, proto je nutné nalézt politický a společensk­ý konsenzus nad postupem, který nebude narušován a zpochybňov­án ani v dobách ekonomické­ho nedostatku. Pokud se tak nestane, veškerá slova o přípravě státu a jeho armády na větší krize budou vždy jen prázdnými předvolebn­ími proklamace­mi.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia