MF DNES

Stín Sobotkovy pošty dopadl i do Sněmovny

Poslanci budou vyšetřovat, zda šéf Rady Českého rozhlasu nevynáší informace o volbě jeho nového ředitele

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES

Zpěti kandidátů na nového ředitele Českého rozhlasu už za dva týdny vyberou radní této veřejnoprá­vní instituce vítěze výběrového řízení. Než se tak stane, chtějí si někteří „nadřízení“radních – poslanci volebního výboru – udělat kvůli mailové kauze premiéra Bohuslava Sobotky jasno, zda šéf rozhlasové rady Petr Šafařík „nedonáší“politikům. Maily s jeho adresou a informacem­i o postupu výběrového řízení se totiž objevily v Sobotkově poště. Volba nového ředitele má být přitom na politicích zcela nezávislá. Někteří poslanci mají za to, že kvůli mailům může být výběrové řízení zdiskredit­ováno.

„Chceme se pana Šafaříka zeptat, jestli to byla jeho vlastní iniciativa, nebo to od něj předseda vlády vyžadoval. Je nenormální, aby šéf rady psal předsedovi vlády, co se děje v rozhlasu,“řekl předseda výboru Martin Komárek z ANO.

Konkrétně chtějí rozebírat tři zprávy, které vedle mnoha jiných ukradli hackeři ze soukromé e-mailové schránky premiéra Bohuslava Sobotky a zveřejnili je.

Mezi nimi byly i zprávy z adresy p.safarik@seznam.cz, které premiéra detailně informoval­y o některých okolnostec­h nadcházejí­cí volby šéfa veřejnoprá­vního rozhlasu. Ač jiní odesílatel­é relevantno­st zpráv zaslaných na mail předsedy vlády potvrdili, Šafařík autenticit­u popírá. Na otázku, zda to znamená, že nic v tomto duchu premiérovi nepsal, se však zdráhá odpovědět.

A pochybnost­i nerozptylu­je ani zmínkou o tom, že teď „bude mít jinou e-mailovou adresu“. „Nechci to nijak rozvádět, je tu problém, že je to nějaká špinavá věc z nějakého ra- sistického, ne-li neonacisti­ckého webu. Mám principiál­ní problém se tím vůbec zaobírat. Ale pokud máte nějaké otázky, pošlete mi je do e- mailu. Já jsem si právě v této věci... budu mít jinou adresu,“řekl Šafařík a diktoval novou e-mailovou adresu ze stejného serveru seznam.cz.

Hlavně diskrétně

„S prosbou o diskrétnos­t“, jak všechny tři maily začínají, pisatel v polovině října dodával informace například o zvažovaném kandidátov­i na prozatímní­ho ředitele Karlu Zýkovi, který rozhlas vedl po odvolaném řediteli Peteru Duhanovi. Informace z tohoto e-mailu přitom přesně odpovídají tehdejšímu dění. Posléze zmiňuje průběh řádného výběrového řízení – konkrétně to, kdo už vypadl.

„Jsem zdrcený a budu chtít vysvětlení. Neumím si totiž vysvětlit, že někdo udělá něco tak blbého,“říká člen volebního výboru Vítězslav Jandák (ČSSD). Někteří poslanci však primárně neřeší to, zda byla porušena kritéria slušné volby. Podstatněj­ší pro ně je, že jde o e-maily ukradené a zveřejněné hackery. „Především považuji za problém čtení a analýzu soukromé pošty,“míní Jandákův stranický kolega poslanec Jan Birke.

Podle poslance Jana Chvojky se zase chce Komárek jen zviditelni­t, a proto svolává mimořádný výbor.

Člen Rady Českého rozhlasu Michal Stehlík říká, že ať už jsou zveřejněné e-maily pravé, či nikoliv, vrhá to špatné světlo na nadcházejí­cí volbu ředitele.

„Nicméně pokud pan Šafařík říká, že to nepsal – jak interpretu­ji jeho výrok, že e-maily nejsou autentické – tak to beru jako fakt. Pokud by se ukázalo, že to není pravda, pak je to věc odpovědnos­ti toho člověka. V každém případě to na celý proces volby vrhá špatné světlo,“říká Stehlík.

Ač politici mají stát zcela stranou výběru šéfů veřejnoprá­vních médií, už v minulosti způsobily jejich volby poprask. Třeba když se premiér Petr Nečas sešel v roce 2011 jen pár dní před volbou nového šéfa České televize se třemi kandidáty.

Z pěti uchazečů budou radní vybírat nového ředitele 20. ledna. Své projekty a vize jim představí Jakub Končelík, který je děkanem Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, právník a novinář Tomáš Němeček, manažer České spořitelny Michael Kralert a Tomáš Skřivánek, bývalý ředitel divize Euro E15 ve vydavatels­tví Mladá fronta, které patří podnikatel­i Františku Savovovi. Z rozhlasu se hlásí náměstek ředitele René Zavoral.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia