MF DNES

Jen tak dál, pane Babiši. Gazdík znejistěl poslance

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

PRAHA Chvíli to vypadalo na překvapivý zvrat v debatě nad zákonem o elektronic­ké evidenci tržeb, jehož přijetí se opozice snaží již několik týdnů zablokovat obstrukce- mi. Po vystoupení ministra financí Andreje Babiše, který zákon předkládá, k řečnickému pultíku přistoupil opoziční poslanec Petr Gazdík (STAN) a prohlásil, že se cítí částečně nalomen.

„Předpoklád­ám ještě několik takových diskusí a možná i moji kolegové budou uvažovat o tom, že by ustoupili od svého názoru a třeba názor i změnili. Děkuji, pane ministře, a jen tak dále,“řekl.

A i když je ve sněmovních kuloárech známý tím, že rád vtipkuje, část poslanců i novinářů v tu chvíli přemítala, zda to myslí vážně, nebo si z nich jen utahuje.

Gazdík jim přitom příliš nepo- mohl, když na dotaz reportéra iDNES.cz odvětil: „Myslím to smrtelně vážně.“

„Nepochopil jsem to. Jestli Babiš odpověděl na tři otázky z dvaceti, tak to přece není důvod ho chválit,“byl z Gazdíkova vystoupení rozpačitý třeba šéf pražské TOP 09, poslanec Jiří Koubek.

Gazdík poté radši vydal tiskové prohlášení, ve kterém vysvětlova­l, že se nestal zastáncem elektronic­ké evidence tržeb, ale chtěl upozornit na nutnost používat v parlamentn­í debatě argumenty, a ne se snažit debatu znemožnit.

Jak MF DNES už dříve informoval­a, koaliční poslanci se totiž na uzavřených schůzkách domlouvají na strategii, jak obstrukce utnout.

Chtějí nechat o zákonu hlasovat i v případě, že ještě budou mít opoziční strany zájem diskutovat. A včera se k záměru poprvé hlasitě přihlásili.

„Předpoklád­ám, že ještě jednou, dvakrát, třikrát jsme schopni vytvořit prostor k odborné debatě,“prohlásil šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek po boku svých kolegů z ČSSD a KDU-ČSL. Do konce ledna by tak mělo být jasno.

„To, že koalice chce debatu koncem ledna utnout, je proti jednacímu řádu Sněmovny,“komentoval to – teď již vážně – Gazdík. Je přesvědčen, že TOP 09 a ODS se kvůli tomu obrátí na Ústavní soud.

Babiš, pro něhož je přijetí zákona o evidenci elektronic­kých tržeb jedním z pilířů jeho politiky, včera odcházel v lepší náladě než při minulých jednáních.

Možná i proto, že tentokrát byl omluven jeho hlavní rival Miroslav Kalousek z TOP 09.

Spolu se však s velkou pravděpodo­bností střetnou zase v pátek 22. ledna, kdy má mimořádná schůze o evidenci tržeb pokračovat.

Předpoklád­ám ještě několik takových diskusí a možná i moji kolegové budou uvažovat o tom, že by ustoupili od svého názoru. Petr Gazdík poslanec STAN

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia