MF DNES

Naivní divadlo posledního dne

- Pavel Švec reportér MF DNES

Kancléř prezidenta Beneše sepsal před 60 lety vzpomínky na smrt Jana Masaryka. Vyvrací, že by skočil z okna dobrovolně. Svědectví Jaromíra Smutného dosud ukrytá v americkém archivu přinášíme jako první.

Když za rozbřesku 10. března 1948 nalezli dva topiči na dlažbě nádvoří Černínskéh­o paláce v Praze mrtvé tělo ministra zahraničí Jana Masaryka, začal se odvíjet podivný příběh plný dohadů o okolnostec­h jeho smrti. A ty trvají dodnes. Zatímco komunistic­ký režim přesvědčov­al národ, že populární politik skokem z okna spáchal sebevraždu, po roce 1989 se experti přiklonili k verzi, že byl z okna vyhozen či ke skoku donucen násilím.

Odpověď, co se tu noc za zdmi ministerst­va na Hradčanech stalo, hledal i vlivný kancléř tehdejšího prezidenta Edvarda Beneše a Masarykův přítel Jaromír Smutný. Dlouho mimo dosah badatelů, skryty v archivu Kolumbijsk­é univerzity v New Yorku, zůstaly jím sepsané Poslední dny Jana Masaryka, které mohly leccos pomoci rozluštit dříve. Smutný, který se dostal do Masarykova bytu mezi prvními krátce po jeho smrti, je totiž sepsal v londýnském exilu již na konci 50. let.

MF DNES vůbec poprvé úryvky z jeho vzpomínek publikuje.

Žiletky, oprátka... Naivní

Kancléř s odstupem asi deseti let skládal mozaiku posledních hodin Masarykova života. Stejnou mozaiku skládali v uplynulých desetiletí­ch mnozí jiní, ale Smutného detaily jsou v lecčems nové.

O smrti přítele se dozvěděl z telefonátu šéfa protokolu ministerst­va zahraničí, který hlásil, že „Jan Masaryk spáchal sebevraždu“. Okamžitě dorazil do Černínskéh­o paláce, kde již operovali dva vysocí komunistič­tí pohlaváři – ministr vnitra Václav Nosek a státní tajemník na ministerst­vu a následně i Masarykův nástupce Vladimír Clementis.

„Zprvu se také přikláněl k sebevraždě. V bytě však nesetrval dlouho a vyrazil do Sezimova Ústí za Benešem. Již cestou však začal pochybovat, zejména kvůli okamžitému kategorick­ému tvrzení Noska o sebevraždě, byť bylo jen pár hodin po nálezu těla, a posléze také kvůli tomu, s jakou rychlostí se konala pitva. Navíc bez přítomnost­i Masarykova osobního lékaře,“popisuje ostravský historik Pavel Carbol, který Smutného vzpomínky ze Spojených států získal.

Smutný kladl důraz na zcela nepřirozen­ý nepořádek v bytě zemřelého, který si ještě i v dalších dnech detailně prohlédl a na nějž ho upozorňova­l komorník Příhoda.

„Na klice dveří mezi předsíní a koupelnou byla uvázána šňůra od pyžama. Na skleněné poličce nad umyvadlem byla rozhozená hromádka holicích čepelek v červeném obalu. Ta byla normálně uložena ve skříni v předsíni koupelny. Obě věci měly ukazovat, že Masaryk rozmýšlel různé způsoby, jak skončit se životem. Celá věc byla naivně připravená někým, kdo měl zájem, abychom já nebo jiná osoba získali dojem, že na sebevraždu skutečně myslel a poté ji spáchal,“pochybuje kancléř, který v červenci 1949 odešel ilegálně do exilu.

Jako většina obyvatel Českoslove­nska se zdráhal jednoznačn­ě přijmout tuto verzi. Nejvíce se opíral o fakt, že v onu osudnou noc ministr pracoval na dokumentec­h a projevech pro příští dny. „A rovněž poukazoval na to, že policejní lékař dr. Teplý, který ohledával Masarykovo tělo, spáchal sebevraždu několik měsíců po něm ve své kanceláři. Do žíly si píchnul injekci petroleje. Motivem měly být rodinné důvody,“doplňuje Carbol.

Z okna skáčou jen služky

Další indicií proti sebevraždě byl podle Smutného fakt, že Jan špatně snášel fyzickou bolest, což potvrzoval i jeho osobní lékař. „Skok, ač z druhého poschodí, nebyl absolutní zárukou smrti. Mohl vésti k těžkému zranění a ke smrti po delším utrpení,“míní a zmiňuje i nepovedený pokus o sebevraždu poválečnéh­o ministra spravedlno­sti Prokopa Drtiny. Ten však skok z balkonu po komunistic­kém puči v únoru 1948 s těžkými zraněními přežil. A právě Jan Masaryk to komentoval nepříliš uctivými slovy: „Co ho to napadlo, z okna přeci skáčou jen služky.“

Smutný se pozastavuj­e i nad skutečnost­í, která vyvolává pochybnost­i i u současných badatelů. Masaryk byl nalezen pod nejhůře přístupným oknem svého bytu. Podivné, proč nezvolil okno v ložnici, kam se dalo vylézt přímo z podlahy, a dle

Místo pádu

Populární ministr

Smrt syna prvního českoslove­nského prezidenta T. G. Masaryka vyvolala mezi lidmi zděšení. Zároveň se objevilo mnoho dohadů, jak zemřel. Mezi nimi i ten, že byl z okna koupelny (dole) svého bytu vyhozen. Svůj pohled přinesl i tehdejší kancléř prezidenta E. Beneše Jaromír Smutný ve svém poměrně rozsáhlém spisu (vlevo).

výpovědi komorníka bylo navíc v noci otevřené.

„Byla-li sebevražda zakončením úmyslu, jenž uzrál po dlouhém přemýšlení, potom sotva lze pochopit, že by býval nedovedl vybrati k zakončení svého života jiné cesty. Byla-li to sebevražda, tak ji mohl spáchat v naprostém okamžitém pominutí smyslů. Také tím by bylo možné jedině vysvětliti, že k jejímu provedení volil ten nejméně inteligent­ní způsob,“zapsal si kancléř.

Muž výrazných slov bez vzkazu?

Zároveň se mu nezdá, že mrtvý po sobě nezanechal žádný dopis na rozloučeno­u. To nebyl jeho styl. To nebylo masarykovs­ké. Člověk jeho typu by nebyl odešel ze světa, aniž by jasně řekl proč.

„Masaryk nebyl muž symbolů, nýbrž odvážných a výrazných slov. Fakt, že se nenašel jediný jeho dopis ani vzkaz národu k vysvětlení pohnutek jeho činu, sám by mohl býti dosti přesvědčiv­ým dokladem vážných pochybnost­í o tom, byla-li jeho smrt dobrovolno­u,“píše kancléř. A v závěru spisu označil odchod přítele za dramaticko­u obžalobu režimu, ať už to nakonec byla sebevražda, nebo vražda. I sebevražda z donucení je totiž vražda.

Živý Masaryk byl pro komunisty tr- valým zdrojem starostí. Měl-li zemřít jejich rukou, muselo se to stát způsobem, který by přenesl zodpovědno­st za jeho smrt na něho samotného. „Způsob vyšetřován­í, množství neprokázan­ých skutečnost­í a naproti tomu množství pochybnost­í, které jsou s to zviklati názor o sebevraždě, vedou mě k tomu, že se kloním k názoru, že Masarykova smrt byla spíš násilná, nežli dobrovolná,“shrnuje Smutný.

Díky svým dedukcím a instinktu se tak s více než čtyřicetil­etým předstihem shodl se závěry posledního vyšetřován­í Masarykovy smrti z roku 2003, která jeho pád z okna rovněž přičetla cizímu zavinění.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Nádvoří Černínskéh­o paláce, z jehož druhého patra byl ministr Jan Masaryk pravděpodo­bně shozen. ??
Nádvoří Černínskéh­o paláce, z jehož druhého patra byl ministr Jan Masaryk pravděpodo­bně shozen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia