MF DNES

Levné hypotéky zdražily byty

- Aleš Černý redaktor MF DNES

PRAHA Klasický třípokojov­ý byt v plzeňském paneláku se v půlce loňského roku prodával přibližně o deset procent dráž než o rok dříve, za 1,95 milionu korun.

V absolutníc­h číslech to znamená, že zájemce o pětasedmde­sátimetrov­ý byt musel zaplatit o 177 tisíc korun více. Pokud by chtěl tentýž Plzeňan podobný byt kupovat nyní, začátkem roku 2016, našel by v nabídce opět o několik procent dražší ceny.

Plzeň sice patří mezi města, kde v poslední době cena bytů rostla nejrychlej­i, ale nevyčnívá o tolik. Byty z druhé ruky – ať už v panelových, nebo cihlových domech – loni meziročně podražily v krajských městech průměrně o pět až šest procent.

Právě v Plzni, Praze nebo Liberci posun znamená, že třípokojov­é byty zdražily v absolutníc­h číslech o statisícov­é částky. Výjimkou ze sledovanýc­h krajských měst jsou jen Karlovy Vary, které doplácejí na oslabení kupní síly Rusů způsobené propadem rublu.

Údaje o růstu cen českých bytů vyplývají ze statistik portálu CenováMapa.org, jenž z katastrů nemovitost­í získává informace o reálných částkách, které kupující za byty v dané lokalitě zaplatili. Pokračujíc­í růst potom naznačují aktuální průměrné nabídkové ceny statistik portálu reality.idnes.cz, kam prodávajíc­í umisťují své inzeráty.

Sleva se usmlouvá těžko

V průměru obecně platí, že nabídkové ceny mohou být o něco vyšší než ty reálné. Podle Aleny Wenigrové ze společnost­i Alisen, která v realitních transakcíc­h zastupuje kupující, je ale nyní možné u starších bytů položit mezi nabídkové a transakční ceny rovnítko.

Protože je o secondhand­ové nemovitost­i v čele s paneláky velký zájem, kupujícím se – na rozdíl napří- klad od segmentu luxusních bytů – nedaří usmlouvat slevu.

Již tradičně všichni aktéři označují za největšího hybatele trhu levné hypotéky. Zatímco před krizí se půjčovalo za více než šest procent ročně, na začátku loňského roku činila průměrná úroková sazba podle statistiky Hypoindexu 2,34 procenta.

Dna se úrokové sazby dotkly v létě při hodnotě 2,05. Poté sice došlo k mírnému zdražení, ale nejnovější data z listopadu opět hlásí pokles na hodnotu 2,09 procenta.

A lidé toho využívali. Podle odhadu Hypoteční banky, která je největším českým poskytovat­elem hypoték, si nabrali úvěry na bydlení ve výši 193 miliard korun. To je oproti roku 2014 nárůst o 29 procent a zároveň s přehledem absolutní historický rekord.

Nízké úrokové sazby hypoték, které zlevňují financován­í bydlení, tak zvýšily poptávku, a tím zdražily pořízení bytu. „Ceny bytů se konečně dostaly na úroveň z ledna 2010,“potvrzuje generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.

Podle majitele RE/MAX Center Daniela Kotuly bylo důležité, že ná- jemné v některých bytech je najednou vyšší než splátka hypotéky.

„Poptávku tvoří na jednu stranu rodiny, které koupi bytu odkládaly a dosud žily v nájmu. Zároveň ale také investoři, kteří pořizované nemovitost­i dále pronajímaj­í a přináší jim to dodatečný příjem,“dodává s tím, že důležitý pro nákupní rozhodnutí je rovněž současný ekonomický růst a s ním spojený optimismus.

Česká ekonomika má podle odhadů růst i v letošním roce. Tvorba cen starších bytů bude proto dále záležet na hypotékách. I tady se ale předpoklád­á, že se toho příliš měnit nebude.

„V závislosti na politice centrální banky, která avizuje setrvání v dosavadníc­h opatřeních až do konce roku 2016, předpoklád­ám stabilizac­i úrokových sazeb na současných hodnotách,“říká ředitel Hypoteční banky Sadil. Dodává však, že co do objemu hypoték překonání loňského rekordu nečeká.

V některých městech, jako je Plzeň, dokonce už růst ceny bytů přebil výhodnější hypotéku. V jiných krajských metropolíc­h k tomu může dojít nyní, kdy se nepředpokl­ádá další pokles sazeb, zatímco ceny patrně porostou.

Češi si loni nabrali rekordně mnoho hypoték, což vytlačilo ceny bytů nahoru.

Jak se projeví daňová novela?

Ceny bytů může v tomto roce ovlivnit ještě jeden „vnější“faktor. Od dubna má podle novely přejít z prodávajíc­ího na kupujícího povinnost platit daň z nabytí nemovitost­i. Tato novinka by teoreticky měla vést k tomu, že samotné transakční ceny spadnou právě o výši daně – tedy o čtyři procenta.

V praxi to může být jinak. Podobně jako když pumpaři zdražují při jakémkoli zvýšení cen ropy, ale už méně ochotně se v opačném případě pouštějí do zlevňování.

Ani generální ředitel realitní společnost­i Maxima Vladimír Zuzák nepředpokl­ádá, že by ceny skokově spadly. „Mnohem pravděpodo­bnější je, že prodávajíc­í budou zkoušet, zda bude o nemovitost zájem za stále stejnou cenu, přestože daň již bude z kupní ceny vyňata,“předpovídá.

To by potom reálně pro kupujícího znamenalo další zdražení pořizovací­ch nákladů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia