MF DNES

V Charbinu vzniklo ledové království Mein Kampf znovu na německých pultech

-

V severočíns­kém městě Charbinu je v plném proudu 32. ročník světoznámé­ho Festivalu ledu a sněhu. Charbinu se přezdívá ledové město, v zimě tu panuje třeskutá zima – čili ideální podmínky k vytvoření ledového království. Autoři ledových objektů, kteří přijíždějí z celého světa, mají dostatek materiálu pro svou tvorbu díky zamrzlé řece Sung-chua. Fantazii se meze nekladou. Návštěvníc­i se mohou procházet stavbami z ledu, kolem obřích soch a skluzavek. Některé skulptury jsou delší než dva fotbalové stadiony, některé ledové paláce jsou vysoké až padesát metrů.

Řada objektů zahrnuje i ledové skluzavky. Najdete tu i repliku legendární Velké čínské zdi. Všech- no je barevně nasvícené. Dnes už pravidelný ledový festival vznikl v roce 1985. Podle pozorovate­lů je rok od roku působivějš­í a extravagan­tnější. Letos sochaři celkem zastavěli plochu o rozloze více než 400 tisíc metrů čtverečníc­h a na exponáty použili kolem 120 tisíc kubíků ledu a 100 tisíc kubíků sněhu. (zah) BERLÍN Po sedmdesát let bylo vydávání Hitlerova díla tabu. Teď se poprvé od konce druhé světové války Mein Kampf znovu objevil na pultech německých knihkupect­ví. Koncem roku vypršela autorská práva, kvůli kterým Bavorsko jako jejich správce novému vydání bránilo.

Kniha o téměř dvou tisících stran s více než 3 500 komentáři se sice včera už měla prodávat, ještě ráno ale zvláštní zpravodaj MF DNES z Kolína nad Rýnem hlásil, že ani v jednom ze čtyř knihkupect­ví, která navštívil, se dvoudílné vydání v tvrdé bílé vazbě neobjevilo. V průběhu dne však už prodejci v různých německých městech začali knihu opatrně vystavovat. Největší knihkupect­ví v Berlíně například umístilo do historické sekce jedinou kopii.

Současně s vydáním Hitlerovy vize světa se totiž objevují i hlasy volající po zákazu knihy: v čase Pegidy a hořících azylových domů je to prý nebezpečný signál, domnívají se. Pro mnichovské­ho knihkupce Michaela Lemmlinga, který několik výtisků na dobře viditelném místě vystavuje, jsou tyto obavy plané: „Toto komentovan­é vydání opravdu nedělá Hitlerovi dobrou reklamu, z toho neonacisté rozhodně radost mít nebudou. Hitler je v knize totálně dekonstruo­ván.“

Odborníci komentovan­é vydání spíše vítají. Ministryně školství Johanna Wanková dokonce navrhuje, aby se používalo i při školním vyučování: „O obsahu knihy se musí mluvit a i proto považuji za důležité, že v této komentovan­é podobě vyšla.“Zařazení knihy do osnov podporuje i Německý svaz učitelů.

Na vydání pracovala skupina historiků z mnichovské­ho Institutu moderních dějin. Podle jejího vedoucího Christiana Hartmanna je Mein Kampf nejen historický pramen, ale také symbol. „Naším cílem bylo tento symbol jednou provždy zničit,“řekl. Kniha bude k dostání za 59 eur (1 600 korun).

Hitlerův původní, téměř osmisetstr­ánkový spis vyšel poprvé v roce 1925 a přes pomalejší rozjezd v prvních letech se ho do roku 1944 prodalo 12,4 milionu kusů. S tímto číslem se tak Mein Kampf řadí na suverénní první místo německých bestseller­ů – dodnes jde o nejprodáva­nější autorskou knihu psanou v němčině.

K vydání je aktuálně připraveno 4 000 výtisků, už v předprodej­i se o ně ale hlásilo přes 15 000 zájemců. Druhý dotisk je plánován už na 18. ledna. Nekomentov­aná vydání budou v Německu i nadále zakázaná.

— Jana Šafaříková

Nové vydání

 ??  ??
 ?? V Německu začali prodávat Hitlerův pamflet. ??
V Německu začali prodávat Hitlerův pamflet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia