MF DNES

Fakta Co také stálo v interní zprávě kolínské policie

-

Postupně se dozvídáme víc a víc o tom, co se dělo na náměstí a na nádraží v Kolíně nad Rýnem o silvestrov­ské noci, kdy organizova­né skupiny přistěhova­lců hromadně útočily na přítomné ženy. Zde jsou výňatky ze zprávy, v níž policie popsala chaos a drzost útočníků. Zveřejnil je časopis Der Spiegel:

● „Jsem Syřan, musíte se ke mně chovat mile. Pozvala mě paní Merkelová,“křičel na policisty jeden z útočníků, když se ho pokoušeli zadržet.

● Další (údajně Syřané) před policisty roztrhali svá povolení k pobytu, aby je nebylo možné identifiko­vat. „Nic nezmůžete, zítra dostanu nové,“smáli se jim.

● Skupiny pachatelů strážníkům zastupoval­y cestu k ženským obětem volajícím o pomoc. Policejní výzvy k rozchodu cizinci ignorovali a svědkům hrozili násilím, pokud prozradí jejich jména.

● Policie nechala během večera náměstí vyklidit, protože se bála zranění, či dokonce obětí na životech. Útoky přesto pokračoval­y do rána.

● „Za devětadvac­et let služby jsem nic takového neviděl,“konstatova­l jeden z policistů. Strážců zákona bylo na místě málo a rychle jim docházely síly. Když útočníci po „akci“nastupoval­i do vlaků, nástupiště­m zmítaly násilné potyčky a platilo právo silnějšího. Po celé stanici byly zvratky a místa, která byla použita jako toalety. Mnoho mužů ve všech zónách nádraží šířilo zápach alkoholu a vyspávalo svou opilost.

● „Bylo toho zkrátka moc najednou,“vysvětlova­la policie několik dnů poté, proč nebylo v jejích silách pomoci všem poškozeným ženám. Celkově zpráva zásah hodnotila jako ostudný. Včera byl proto odvolán policejní prezident v Kolíně nad Rýnem. (idnes.cz, Der Spiegel)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia