MF DNES

V Hurghadě útočili na evropské turisty

-

HURGHADA Ozbrojenci včera v egyptském letovisku Hurghada napadli hotel Bella Vista navštěvova­ný zahraniční­mi turisty. Podle dosud nepotvrzen­ých zpráv zranili jednoho Němce a jednu Dánku, podle jiných informací šlo o dva Rakušany a jednoho Švéda.

Nejasnosti panují i kolem počtu útočníků. Atak prý vedli dva nebo tři pachatelé, kteří se na místo dostali přes moře.

Podle verze místní policie ozbrojenci do hotelu vnikli ze sousední restaurace. Obešli hlavní vchod, který hlídal ozbrojený policista. Podle jiné útočili u vstupního vestibulu budovy. Byli prý vyzbrojeni střelnými zbraněmi, noži a atrapou pásu s výbušninou. Ochranka jednoho z nich na místě zastřelila a druhého vážně zranila. Mrtvým má být jedenadvac­etiletý Mohamed Hassan Mahfouz.

V hotelu, který leží v centru města, byli ubytováni i dva čeští turisté. „Oba jsou v pořádku,“uvedla pro iDNES.cz mluvčí ministerst­va zahraničí Michaela Lagronová. „Je to městský hotel, české cestovky ho využívají málo,“upřesnil místopředs­eda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. V celé Hurghadě by nyní mělo být zhruba 200 Čechů a dalších asi 150 se chystá na cestu o nadcházejí­cím víkendu.

Policisté prohledali okolí hotelu pro případ, že by tam byly nastraženy nějaké nálože. K incidentu se zatím nikdo nepřihlási­l, ale policie u mrtvého útočníka našla černou vlajku, což ukazuje na jeho sympatie k hnutí Islámský stát. (ČTK, AP)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia