MF DNES

Východní rebelie Orbána kvůli Polsku

-

BUDAPEŠŤ Případné sankce Evropské unie vůči Polsku by Maďarsko vetovalo. V rozhlasové­m rozhovoru to včera uvedl maďarský premiér Viktor Orbán.

„Evropská unie by neměla uvažovat o žádné formě sankcí vůči Polsku, neboť by to vyžadovalo jednomysln­ost a Maďarsko nikdy žádnou formu sankcí vůči Polsku nepodpo- ří,“uvedl Orbán. Je to zásadní krok odrážející názorové sbližování maďarského kabinetu s novou konzervati­vní vládou v Polsku i rostoucí ochotu jít do střetu s přesilou Bruselu, kterou kromě jiného urychlily rozdílné pohledy na uprchlicko­u krizi.

Poláci na paškále

Polsko čelí v posledních týdnech silné kritice Evropské unie kvůli sporné novele zákona o veřejnoprá­vních médiích, kterou ve čtvrtek podepsal prezident Andrzej Duda.

Prohlášení maďarského premiéra přišlo dva dny poté, co se Orbán v polském horském penzionu v Niedzici setkal s předsedou polské vládnoucí strany Právo a spravedlno­st Jaroslawem Kaczynským. Agentura Reuters schůzku označila za zjevnou snahu posílit euroskepti­cké spojenectv­í ve střední Evropě.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve čtvrtek uvedl, že nečeká, že změny polských zákonů o médiích a ústavním soudu povedou k opatřením ze strany Evropské unie. „Nedramatiz­ujme to příliš. Je to důležitá věc, ale musíme mít přátelské a dobré vztahy s Polskem. Jsme konstrukti­vní, do Polska se netrefujem­e,“prohlásil Juncker v Amsterdamu.

Komise se však bude právní situací v Polsku zabývat 13. ledna.

Podle sedmého článku evropské smlouvy v případě, že některý stát závažně a trvale porušuje základní hodnoty EU, mohou ostatní členské země rozhodnout o pozastave- ní některých jeho práv v Unii včetně práva hlasovat.

Takové rozhodnutí by v polském případě mohlo přijít až po několika fázích jednání mezi komisí a Varšavou. O případném opatření se hlasuje kvalifikov­anou většinou, nikoli jednomysln­ě.

Změny v novele zákona o veřejnoprá­vních prostředcí­ch umožní nové polské vládě dosazovat do vedení veřejnoprá­vní televize a rozhlasu své lidi. To se stalo už včera, kdy se šéfem televize stal dosavadní náměstek ministra kultury a bývalý novinář Jacek Kurski. Do čela rozhlasu jde novinářka Barbara Stanislawc­zyková. Podle nových pravidel je jmenoval ministr pokladu, tedy financí, dříve ředitel vzešel z veřejných konkurzů. (ČTK, zah)

Osa Budapešť–Varšava nabírá obrysy: pokud by Evropská unie uvalila sankce na Poláky kvůli veřejnoprá­vním médiím, Maďaři je zablokují vetem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia