MF DNES

Nejsme žádní teroristé, brání se muslimové z gruzínské Adžárie

- Tomáš Kučera zvláštní zpravodaj MF DNES v Gruzii

Na internetu se objevilo video, na němž mladí Gruzínci ve jménu Islámského státu vyhrožují své zemi a zvláště muslimům v autonomní oblasti Adžárie. Místní horalé důrazně odmítají spojitost s extremisty.

BATUMI Je to jiná Gruzie. V převážně křesťanské zemi tu místo kostelů čnějí k nebi štíhlé minarety. Údolím se rozléhá hlas muezzina svolávajíc­í k modlitbě v jedné z mešit. Po stráních nejvýchodn­ější části gruzínské autonomní oblasti Adžárie u hranic s Tureckem, v takzvané Horní Adžárii, jsou rozeseté muslimské vesnice.

„Jsme muslimové, ale to neznamená, že jsme teroristé! Několik mladíků tady s wahhábisty sympatizov­alo. Nechali si narůst vousy, ale jejich rodiče jim vynadali tak, až se oholili a dali pokoj,“říká muž jménem Guram, který patří k místním autoritám v horské vesnici Didačara v okrese Chula.

Reaguje tím na případy mladých Gruzínců, kteří v posledních letech odešli bojovat po boku radikálníc­h islamistů do Sýrie nebo je kvůli podezření z napojení na extremisty zatkla gruzínská policie. A že jich není málo – mluví se o desítkách mužů. Z Adžárie jsou však známé zatím jednotlivé případy. Nejvíce rekrutů pochází z Pankisi, soutěsky na druhé straně Gruzie u hranice s ruským Čečenskem, kterou obývají etničtí Čečenci – Kistové.

Poté, co nedávno ve dvanáctimi­nutovém videu zveřejněné­m na internetu někteří ze čtyř ozbrojenýc­h mladíků pod hlavičkou Islámského státu v gruzínštin­ě se silným adžárským přízvukem vyhrožoval­i Gruzii násilím, nabádali k zabíjení křesťanů a vyzývali gruzínské muslimy, aby se přidali k chalífátu, začaly pochopitel­ně sílit obavy i o adžárské muslimy.

Tři z nich se podařilo identifiko­vat. Jedním je třiadvacet­iletý mladík Mamuka Antidze, který dojížděl pracovat do Batumi, kde zřejmě uvázl v síti verbířů Islámského státu. Další dva dvaatřicet­iletí muži žili v Adžárii. I když vzápětí po zveřejnění nahrávky se proti „poselství gruzínském­u lidu“vyjádřil zá-

Horní Adžárie

stupce gruzínskéh­o muftího Adam Šantadze s tím, že gruzínští muslimové odmítají jakoukoli formu násilí, stín nad Adžárií zůstal.

„Tady se wahhábismu­s neuchytí, je tu cizí. S radikály bychom se snadno vypořádali,“má jasno Guram. V obývacím pokoji sedí ještě jeho otec. „Islamisté v Gruzii loví hlavně mezi problémovo­u mládeží, která o víře nic neví,“doplňuje svého syna.

Kde verbíři rozhazují sítě: jejich lovištěm je Batumi

Na duchovní zranitelno­st mladíků mají vliv především chudoba a špatné sociální podmínky. S tím se potýká zejména nejvýchodn­ější hornatá oblast gruzínské autonomie. Potenciál pro extremisty tu proto teoreticky je. I když Adžárie po hlavním městě Tbilisi patří k nejbohatší­m regionům v Gruzii, její nejvýchodn­ější část, Horní Adžárie s převážně muslimskou populací, zůstává stranou zájmu centrální vlády. Horalům komplikují život i časté sesuvy

Mešita půdy. Třeba okres Chulo je proto veden ve státním seznamu nejvíce ohrožených regionů Gruzie. S tím souvisí i odchod místního obyvatelst­va z Horní Adžárie do jiných částí země, a tím i prohlubují­cí se pocit vykořenění. Zahraniční rozvojové projekty, včetně českých, se v poslední době snaží situaci zlepšit, ale změnit oblast v prosperují­cí region potrvá roky. Bude tak hodně záležet na horalech, jestli se jim podaří udržet si radikály daleko od těla.

Místní odmítají, že by v Horní Adžárii vliv wahhábistů sílil, připouští však, že verbíři to na mladé muže z regionu už několikrát zkoušeli. Prý se to ale dělo většinou v Batumi, letovisku a hlavním městě gruzínské autonomie u hranic s Tureckem. Horalé tam dojíždějí za prací a na verbíře tam není tolik vidět. „Ve vesnici Didačara jsou dva tři lidé, o kterých víme, že mají radikální názory. Jsou kapkou v moři. Nikdo s nimi nechce nic mít,“vysvětluje Guram.

V létě roku 2013 po přestřelce v Černé moře

Adžárie

Turecko

Gruzie

Tato nejvýchodn­ější část Adžárie s převážně muslimskou populací zůstává stranou zájmu centrální vlády.

Batumi zatklo policejní komando dokonce jeho souseda Piruze Culukidzeh­o, který je juniorským šampionem země v řeckořímsk­ém zápase. Společně s ním skončil za mřížemi i jeho trenér a wahhábisti­cký agitátor v gruzínském sportovním týmu Temur Bakhuntara­dze.

„Soud poslal souseda za terorismus do vězení. Je to dobře. Mladíci, kteří sympatizov­ali s wahhábisty, se potom zalekli a stáhli se. V našem údolí není nikdo, kdo by odešel bojovat do Sýrie. Tím jsem si naprosto jistý. Všichni se tu známe, to bych věděl,“tvrdí Guram. Má slušný přehled, co se ve vesnici a okolních osadách děje, protože jeho bratr je správcem místní mešity.

Rodiče milující metal, který přehlušil i muezzina

Většina muslimů tady připomíná spíše křesťany v České republice, kteří to s horlivostí nepřeháněj­í. Autor článku se setkal třeba i s rodinou, jejíž nejmladší, dvaadvacet­iletý syn byl loni s kamarády v nedalekém hlavním městě Arménie Jerevanu při příležitos­ti stého výročí arménské genocidy na koncertu americké metalové kapely System of a Down, navíc jeho rodiče byli velkými příznivci této skupiny. Bylo skoro neuvěřitel­né slyšet z televize v jejich domě zpěv frontmana této skupiny, který přehlušova­l hlas muezzina.

Symbolem Horní Adžárie zdaleka není černý prapor, ale nedávno dokončený skiareál kousek pod průsmykem Goderdzi. Využití obrovského turistické­ho potenciálu této oblasti, která prozatím leží stranou zájmu turistů, naráží na špatnou dopravní infrastruk­turu. Není divu, že video s islamisty místní pořádně nadzvedlo.

Příliv turistů by pro zapomenutý kraj s vysokou nezaměstna­ností byl požehnáním. „Dělá nám to špatnou reklamu. Nechceme být s extremisty spojovaní, protože takoví lidé tady nejsou. Jen se na nás podívejte, jsme nějací teroristé?“dodává Guram, který se věnuje jinému boji než Mamuka Antidze nebo Badri Iremadze, muži z propagační­ho videa.

S vesničany se rozhodl zastavit sesuvy půdy a vysazují na stráních nad vesnicí sady jabloní a dalších ovocných stromů.

 ?? Foto: Tomáš Kučera ??
Foto: Tomáš Kučera
 ??  ??
 ?? Muslimové v Adžárii to s horlivostí nepřeháněj­í. Foto: Tomáš Kučera ??
Muslimové v Adžárii to s horlivostí nepřeháněj­í. Foto: Tomáš Kučera
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia