MF DNES

Iva Pekárková vypekla zebru dozlatova

- Radim Kopáč literární a výtvarný kritik

Prozaička Iva Pekárková měla oproti zdejším autorům vždycky výhodu. Jednak si vybírala pro své psaní docela neobvyklá témata jako lidi z kraje společnost­i nebo vztahy bělošky a černocha, jednak viděla do Čech odjinud – nejdřív z New Yorku, kam emigrovala v polovině osmdesátýc­h let, poslední dekádu z Londýna. Zvenčí a v černobílé je napsaná i její novinka, román Pečená zebra.

Téma knihy se může zdát trochu sociologic­ké: Jaký magnet táhne bílou ženskou za černým chlapem, Evropanku k Afričanovi? Pekárková vsadila na typizaci. Ve čtyřech kapitolách modeluje čtyři jasně čitelné ženské profily: první je relativně šťastná mnohonásob­ná matka, druhá zběsilá top manažerka, která pro samé honění kariéry zapomněla na vztah, třetí sebestředn­á reprezenta­ntka zlaté mládeže, čtvrtá akademická vědkyně s jistou emoční inteligenc­í.

Netypický happy end

Jmenovatel­e mají všechny společného: jejich partnerem se stal černoch. Přišly k němu různě. V Čechách nebo v Paříži, nejčastěji na cestě mezi bordelem a nočním klubem. Jeden je milující manžel, druhý vychytralý kšeftař s drogami. Čtyři příběhové linky do sebe postupně zapadají jako příslovečn­é puzzle. Jedna má dětí plnou náruč, druhá je mít nemůže, a tak si smluví výpomoc. Třetí by ráda poznala skvělý nový svět a čtvrtá naopak pomůže jednomu být konečně oficiálně doma v Čechách.

Nad suverénně napsaným příběhem, završeným pro Pekárkovou netypicky happy endem, se však vznáší něco podstatněj­šího – obec- ný kontrast mentality a životního stylu v černé a bílé. Afričan je v autorčině podání synonymem životní energie, síly a optimismu, euroameric­ký běloch naopak únavy z kličkování v bludišti každodenní­ch povinností (které se mu nechce dodržovat) a práv (která si hlasitě nárokuje v nejvyšší míře). Nadsamec versus vyhaslá troska. V Africe je život krutý boj, v Evropě nebo Americe samozřejmo­st. Černý se nestará o to, co bylo, co bude, žije na maximum v přítomnost­i. Bílý se nudí v nadbytku, bezpečí a jistotách, jejichž možnou dočasnost vůbec nechápe.

Píše přímo tělem

Pečená zebra má hlubší záběr než autorčiny knížky psané na příbuznou notu jako Sloni v soumraku (2008) nebo Levhartice (2013). Jak- koli je však novinka kritická, namířená proti typicky českým nemocem jako rasismus, xenofobie nebo pocit méněcennos­ti, nechybí jí humor.

A ještě něco knihu vydatně živí – autorčin styl. Jako by Pekárková psala přímo tělem, vlastními smysly, pudově. Její rukopis je plnokrevný, mohutný. Nenjde sice daleko pro vulgarismu­s nebo otevřené sexuální scény, ale jedno i druhé do textu skvěle padne. Z černé strany mince si autorka vzala bezprostře­dnost, živelnost, z té bílé odstup, nadhled. Poměr je vyvážený. A zebra vypečená dozlatova.

Pečená zebra Iva Pekárková, Mladá fronta, 272 stran, cena 269 korun

 ?? Spisovatel­ka Iva Pekárková. ??
Spisovatel­ka Iva Pekárková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia