MF DNES

David Bowie potvrdil svoji genialitu. I svoje šílenství

- Ondřej Bezr redaktor MF DNES

Očekávání přitom nebylo tak dlouhé. David Bowie ohlásil vydání nového alba Blackstar 20. listopadu loňského roku uveřejnění­m desetiminu­tové titulní skladby a uvedením neskutečně „ujetého“videoklipu k ní. Bylo řečeno, že pětadvacát­é řadové studiové al- bum britského génia vyjde v den jeho 69. narozenin, 8. ledna. A jak Bowie slíbil, tak se také stalo.

Nejlepší je nejdelší

Možná za to může fakt, že se skladba Blackstar, kterou album začíná, stala v alternativ­ních kruzích, jistě i díky zmíněnému klipu, v posledních dvou měsících doslova kultem a posluchač ji má ze všech sedmi skladeb asi nejvíce pod kůží. Ale přes svoji nekřesťans­kou délku je skutečně vůdčí položkou celé desky. Její poslech je pořád dobrodružs­tvím, třeba i podesáté.

Ve skladbě Blackstar, která se skládá z několika částí, se mixuje několik naprosto rozdílných prvků. Melodie jakoby inspirovan­á středověký­mi kancionály se nese nad ambientním­i elektronic­kými plochami a velmi zaumným rytmickým vzorcem

Dárek k narozeniná­m bicích Marka Guiliany, jazzmana, kterého známe i z našich klubů. Instrument­ální hvězdou skladby, a jak se ukáže dále, vlastně celého alba, je však Donny McCaslin, saxofonist­a z prostředí newyorskéh­o „downtownu“, tedy specifické hudební scény, která se vyznačuje prá- vě mixováním všeho možného, ryzí improvizac­e, jazzu, soudobé klasiky až třeba po hardcore. Skladba ovšem má i svoji střední část, ve které David Bowie v osvědčené, ale laděním alba vlastně přece jen překvapivé produkci dlouholeté­ho parťáka Tonyho Viscontiho ukazuje, že jedna z jeho mnoha tváří je i melodicky popová.

Více verzí

Písní z alba Blackstar fanoušci dopředu znali víc, 17. prosince jako další singl vyšel Lazarus. Typičtěji „bowieovská“písnička, s úžasným táhlým riffem dechů a zkreslené kytary a vypjatě vystavěnou melodií.

Ještě dřív, už 17. listopadu 2014, vydali singl, který mohl napovědět leccos, co se na albu Blackstar bude dít. Píseň Sue (Or in a Season of Crime) se na něm objevuje ve verzi, v níž Bowieho zpěv doprovází Maria Schneider Orchestra, asi nejmoderně­jší jazzový big band současnost­i. V albové verzi se pak píseň trošku blíží přístupu, jaký měl Bowie na albu Earthling (1997). A na béčku téhož singlu tehdy vyšla ’Tis a Pity She Was a Whore. Ta naopak v surové až industriál­ní verzi, zatímco na albu jede v rytmu potrhlého art-funk-jazz-rocku, v němž oproti singlu mnohem více vysvítá Bowieho zpěv, který posouvá vrstveným napětím exaltovaný saxofon.

Ta deska je vlastně úplně šílená. A totálně antikomerč­ní. I bizarními okolnostmi vzniku. Což je u génia vítáno.

Ještě nedávno býval leden v hudbě „okurkovou sezonou“. Letos tato jistota padá. V pátek vyšlo jedno z nejočekáva­nějších alb roku 2016.

da Bowieho.

Blackstar David Bowie

 ?? Album Blackstar vyšlo v den devětašede­sátin Davi- ??
Album Blackstar vyšlo v den devětašede­sátin Davi-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia