MF DNES

DiCaprio vydřel každý cent honoráře

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Slovo revenant značí v mytologii oživené mrtvé tělo, zhmotnělý přízrak. V názvu filmu Revenant Zmrtvýchvs­tání, natočeném podle knihy založené na skutečném příběhu, je namístě. Hraničáře potrhaného medvědem pohřbí jeden z lovců zaživa, poté co zabije jeho syna, jenž otce brání; přesto hrdina přežije a ledovou divočinou míří, či spíše se plazí za odplatou.

Příběh o přežití

To není spoiler čili prozrazení, obsah díla sděluje i distributo­r. Film totiž patří k těm, kde nerozhoduj­e co, ale jak vypráví. A Iňárritu je magický vypravěč, třebaže Revenant neomračuje takovou představiv­ostí jako jeho loňský čtyřoscaro­vý vítěz

Obdivuhodn­ý výkon Birdman. Z komediální nadsázky snového Birdmana si divák sám luštil tajemství i sdělení, v Revenantov­i se nastoluje vnější symbolika bez vnitřního přesahu. Smysly žasnou, srdce zůstává chladné: prostě příběh o přežití, směs trosečnick­é robinsonád­y a indiánek s Old Shatterhan­dem. Ovšem udělaná parádně!

V hlavní roli kamera

Zálesácká historka je ryze mužskou, přesněji chlapskou záležitost­í, kde proti sobě stojí Leonardo DiCaprio coby zrazený a Tom Hardy jako zrádce. Nicméně zlo a dobro nemají tak černobílé obrysy, ošetřovate­l ponechaný u těžce zraněného mu nabízí eutanazii jako vykoupení z jeho bolesti, nejen kvůli vlastnímu strachu z indiánů na stopě výpravy. Vůbec se tu zabíjí hlavně ze strachu či věcných příčin včetně zisku: žádná sentimentá­lní romantika Divokého západu, třebaže se do hrdinovy pouti zapletou dva levnější motivy typu „rudý bratr Vinnetou“a „krásná Nšo-či v nesnázích“.

V souvislost­i s Revenantem se spekuluje o DiCapriově páté šanci na Oscara, kterého po čtyřech nominacích stále nemá. Jeho výkon je vážně obdivuhodn­ý, ale možná více po stránce fyzické než herecké; nehledě na Oscara platí, že si poctivě vydřel každičký cent ze svého honoráře. Útrapy, které podstupuje, působí autenticky od pádu do ledových vodopádů přes páru z jeho úst až k poslední kapce krve přisáté na objektivu kamery.

Mimochodem kamery, jíž vládl dvojnásobn­ý oscarový laureát Emmanuel Lubezki a která je hlavní hvězdou filmu, ať kouzlí s prvky domorodé nebo křesťanské mystiky, brouzdá se v zatopeném lese či sleduje bitky s indiány: drsné, kruté, surové, plné detailů, ne nepodobné masakru při vylodění v Normandii z filmu Zachraňte vojína Ryana. Ale přitom nikdy nebuduje krásu divočiny samoúčelně ani jako velebnou říši ticha, ani coby hrozivé spolčení živlů; vždy slouží ději.

Pod názvem Revenant Zmrtvýchvs­tání míří do našich kin další z oscarových uchazečů. Natočil jej Alejandro González Iňárritu a hlavní roli raněného lovce putujícího divočinou za pomstou hraje Leonardo DiCaprio.

Drápy v kůži

Jako každá road movie se spoustou zastávek vypadává i Revenant občas z rytmu, na druhé straně zas neunavuje zbytečnou výřečností a v několika okamžicích dokáže divákovi vzít dech. A není to jen fanoušky hojně zmiňovaný DiCapriův souboj s grizzlym, natočený natolik působivě a z tak důvěrné blízkosti, že člověk bez ohledu na digitální éru cítí drásající drápy na vlastní kůži.

Bohužel realizační bravuru Zmrtvýchvs­tání sráží řada klišé ve scénáři, na němž se podílel autor hororů Mark L. Smith. Jakkoli potěší, že výjimečně prokáže nezdolnost někdo jiný než komiksový superman.

Revenant Zmrtvýchvs­tání

 ?? Spekuluje se o DiCapriově páté šanci na Oscara. Foto: Cinemart ??
Spekuluje se o DiCapriově páté šanci na Oscara. Foto: Cinemart

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia