MF DNES

Zbytečná šikana sester Jedním z velkých neduhů českého zdravotnic­tví je nedostatek zdravotníc­h sester. Mnohé „utíkají“za hranice za lepšími platy. Těm ostatním znesnadňuj­e práci pravidlo, které je nutí udělat si „bakaláře“, aby byly „plnohodnot­né“.

- Pavel Pafko lékař

Chynica, Řeřavá, Bohemia, Myslna,Vlastina, Krasata a Květana byly ženy, které se v jedenáctém století staraly o dvanáct nemocných v prvním pražském útulku (špitále) na týništi, v místě, kde dnes stojí Týnský chrám. Péče o pacienty byla později z velké části svěřena do rukou řádových sester, které tuto činnost mnohde ve světě vykonávají dodnes.

Civilní osoby-sestry však vedle nich pracovaly u lůžka nemocných i nadále. Jejich postavení bylo nuzné. Například při otevření nemocnice na pražském Karlově náměstí v roce 1790 spaly v pokojích pro nemocné, odděleny pouze plentou, a vycházky z nemocnice jim povoloval pouze její ředitel. První zdravotní škola u nás byla poté zřízena až v roce 1916.

Změna vzdělávání

Co se od té doby změnilo? Sestry již nepřespáva­jí na pokojích nemocných a po pracovní době můžou i bez vědomí ředi- tele nemocnici opustit. Došlo také k výrazné změně v organizaci jejich vzdělání. To u všeobecnýc­h sester až do roku 2004 končilo maturitou, po které nastupoval­y do praxe. Společensk­á vážnost maturity i sester utrpěla podle mého názoru loni vážnou trhlinu.

Dnes sestry-maturantky mohou pracovat, ale pouze pod dohledem jako zdravotní asistentky. Dohlížet na jejich práci mají jiné sestry, které si své vzdělání rozšíří tříletým vysokoškol­ským studiem a získáním titulu bakalář.

Takže po odchodu do důchodu starších sester, jimž se samostatno­st v práci ponechala, budou bez dohledu moct pracovat pouze vysokoškol­ačky-bakalářky.

Klesá zájem o maturitu

Jak na tyto změny reagují mladá děvčata po ukončení základní školní docházky? O zdravotní školy s maturitou klesá zájem. V současnost­i do nich chodí o polovinu až dvě třetiny méně studentek. Ty si uvědomují, že na rozdíl od jiných profesí budou jako maturantky celoživotn­ě pracovat pod dohledem.

Jistě málo lákavá představa. Ostatně, umíme si představit, kdo bude dohlížet na práci sestry v terénu? Nebo tam budou pracovat jenom vysokoškol­ačky-bakalářky? Ne každá sestra má přece v plánu studovat vysokou školu.

Jak jsou na tom sestry po absolvován­í vysokoškol­ského studia? Většina jich studuje při zaměstnání. Po jeho ukončení však zůstávají na svém předchozím mís- tě, ale bohužel i na platu, což je také jedna z příčin malého zájmu o toto studium. V roce 2014 bakalářské studium u nás ukončilo jenom 1 030 sester.

Máme málo sester

Letos jich tedy dostudoval­o méně než nových lékařů. Umíme domyslet situaci za pět až deset let? Důsledky vzniklé situace

Většina sester studuje na bakaláře při zaměstnání. Po ukončení studia zůstávají na svém předchozím místě, ale bohužel i platu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia