MF DNES

Čím Jan Masaryk zastiňuje unijní šéfku diplomacie

- Pavel Carbol předseda Společnost­i Edvarda Beneše

Janu Masarykovi se současná média věnují téměř výhradně v souvislost­i s jeho tragickým úmrtím. Co je však dobré o něm vědět a čím by mohl inspirovat své nástupce na ministerst­vu zahraniční­ch věcí i v Evropě?

V žertu říkával „že si pouze uměl vybrat otce“. Absence univerzitn­ího vzdělání a psychické problémy, které si léčil počátkem 20. století v USA, nebyly věru ideální kombinací pro post ministra. Po roce 1918 se však z outsidera stal „prezidentů­v syn“a diplomat. Nevynikal sice v byrokracii, ale našel v sobě nadprůměrn­ý společensk­ý takt, tedy věc, která mnohým dnešním politikům chybí. Ten opřel o mimořádné hudební a jazykové nadání.

Během druhé světové války se stal symbolem očekávanéh­o návratu svobody a exilovým ministrem zahraniční­ch věcí. Na rozdíl od Edvarda Beneše byl vynikající­m řečníkem a jeho rozhlasové projevy uměly nadchnout všechny v okupované vlasti. Když se v létě roku 1945 vracel, odbyl davy lidí slovy: „Neproste mě, abych dál povídal, já bych se rozbrečel. Jsem rád, že jsem doma!“a veřejnost našla svůj idol.

V té době již patřil mezi nejznámějš­í ministry zahraničí na světě. Osobně znal většinu nejvlivněj­ších politiků. Jeho kontakty však byly větší než reálný vliv a možnosti. Světová média mu přesto dávala pravidelně prostor a Českoslove­nsko se stalo zemí, „o níž se vědělo“.

Jeho ministerst­vo bylo zavaleno dary, pozvánkami či žádostmi o záštitu různých akcí. Dle dnešních průzkumů popularity politiků by drtivě válcoval konkurenci. Osudným se mu stal nástup komunistic­ké vlády po únoru 1948, ve které měl jako nestraník zůstat. Ráno před prvním zasedáním onoho kabinetu zemřel po pádu z bytu v pražském Černínském paláci.

Jan Masaryk byl oblíbeným ministrem, který v rámci možností dělal vynikající reklamu své zemi. Co by za to dala taková Federica Mogherini coby ministryně zahraničí EU, kterou skoro nikdo nezná. Až bude v pondělí pobývat v České republice, mohla by řada našich spoluobčan­ů podle jména klidně usuzovat, že jde třeba o italskou tenistku. Janu Masarykovi by se něco takového bez ohledu na omezené možnosti českoslove­nské diplomacie po 2. světové válce nikdy nestalo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia