MF DNES

I obyčejná slova mohou být nebezpečná

- Luděk Navara

Má vycházet Hitlerův Mein Kampf? Smí Marta Semelová říkat nepravdy o dějinách? Najít hranici svobody slova je těžké, říká odborník na extremismu­s

To je významná svoboda, souhlasím. Najít hranici, která tuto svobodu omezuje, je velmi obtížné a v různých kulturách a právních systémech ji nastavili jinde. V USA volněji, podíváme-li se však do Ruska, najdeme tam nižší míru svobody projevu, v islámském státě ještě nižší.

V Německu vychází Mein Kampf a mnozí mají z té knihy obavy. Máte je také?

Nemám. Je to dokument z poloviny dvacátých let, ti, co chtěli, si ho dávno stáhli z internetu a ti, co ho budou číst, by měli mít takové historické vzdělání, aby věděli, o čem si čtou.

Ale to se nedá zařídit.

Samozřejmě, že ne. Ale dnes už to není tak, že by si někdo přečetl Mein Kampf a stal se z něj nacista. Bude si spíše v té knize hledat odůvodnění vlastních názorů. Ať už pro, či proti. Dovolím si určité zlehčení; pro současnou tabletovou či mobilovou generaci tak tlustá kniha jako Mein Kampf prostě nemůže mít takový propagační efekt, jaký měla v době svého vzniku. U nás už Mein Kampf před lety vyšel, koupila si ho tehdy řada neonacistů, ale šlo spíše o kultovní předmět. Nestalo se, že by přinesl impulz nacistické­mu hnutí v Česku. Takže to vydání možná stojí na „čestném“místě v knihovničc­e neonacistů, ale českou populaci zásadně neovlivnil­o.

Já jsem se tu knihu pokoušel číst a nedočetl. Nezdá se mi dobře napsaná. Proč je tak přitažlivá?

Domnívám se, že je to dáno především autorem. Kniha byla tištěna v obrovských nákladech ve třetí říši, dostávali ji například novomanžel­é jako dar. Ještě větší roli sehrály Hitlerovy rétorické schopnosti, propaganda, jakási nabízená alternativ­a k hospodářsk­é krizi, ukazování na nepřítele a možnost seberealiz­ace řady lidí v násilnický­ch bojůvkách. To vše možná mělo silnější dopad než samotný obsah. A jestli mohu navázat, je podobná otázka, zda mladé islamisty neinspiruj­í více videa a vzkazy na Twitteru než různá stará vahábistic­ká díla s výklady islámu. Kdybychom se podívali do komunistic­ké éry, také málokdo přečetl celý Marxův Kapitál či Leninovy spisy.

Není ale dnes ten vahábistic­ký výklad islámu nebezpečně­jší než Mein Kampf?

Ano, v tuto chvíli mobilizuje masu lidí k násilí. Tím nemyslím spisy z osmnáctého století, ale to přetváření do současné propagandy.

Týká se to i Česka?

Ve velmi malé míře. Zatím. Jinde je to silnější, Rakousko vidím jako rizikovou zemi, je blízko, z Vídně mohou přicházet problemati­cké impulzy.

Před časem zaujal veřejnost zásah policie v muslimskýc­h centrech v rámci případu knihy Islámský koncept Boha. Ta kniha je nebezpečná?

Zpracoval jsem k tomu znalecký posudek, tak se k tomu nemohu do projednání soudem vyjádřit.

Poslankyně za KSČM Marta Semelová stála před soudem kvůli tomu, co řekla o české historii. Zpochybnil­a vraždu Milady Horákové, pochvalně mluvila o Vasilu Biľakovi. Šlo o civilní řízení. Neměla by však čelit trestnímu?

Bylo by zajímavé, kdyby některé takové případy opravdu došly do stadia soudního řízení. U nás totiž nepanuje shodný názor na výklad práva. Máme paragrafy, které postihují popíraní komunistic­kých zločinů proti lidskosti a hlásání třídní nenávisti, ale nebyly v praxi aplikovány.

To ale neznamená, že neplatí?

Platí. Řada lidí s nimi nesouhlasí, ale jsou v našem právním řádu.

Mohou se ti, kteří takové hraniční výroky pronášejí, spoléhat na jakousi benevolent­nost v justiční praxi?

Tato praxe není nic nového, už od začátku devadesátý­ch let vidíme tento přístup. Nezapomíne­jme také na vliv evropské judikatury, která je proti komunistic­ké propagaci benevolent­nější než vůči propagaci nacismu.

Což je logické, protože s komunismem neměli na Západě takovou zkušenost jako na Východě.

Ano, ale poukázal bych na to, že dnes už jsou všechny státy rovnoprávn­é, i ty nové. A někteří poslanci europarlam­entu se o to snažili, Poláci, Češi, z Pobaltí, Maďarska. Snažili se o zákaz komunistic­ké symboliky a zákaz popírání komunistic­kých zločinů. Ani jedno na evropské úrovni neprošlo. To bylo po aféře, kdy britský princ Harry přišel se svastikou na maškarní ples a Německo chtělo zákaz nacistický­ch symbolů. Tehdy někteří řekli: přidáme komunistic­ké symboly. Ale neprošlo ani jedno. Zajímavé je, že britští hinduisté poukazo-

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ??
Foto: Anna Vavríková, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia