MF DNES

Praha.idnes.cz Libeňský most už auta neunese

- Adam Váchal redaktor MF DNES

Odborníci doporučili hlavnímu městu, aby na místě Libeňského mostu vybudovalo zcela nový

LIBEŇ Libeňský most s největší pravděpodo­bností nahradí zcela nová dopravní stavba za necelé dvě miliardy korun. Podle posudku Kloknerova ústavu, který si nechal vypracovat pražský magistrát, je totiž most v kritickém stavu. Závěry průzkumu MF DNES potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje.

Vedení metropole plánuje v pondělí oficiálně oznámit, jaký bude další postup. Ale šance, že by Technická správa komunikací pouze opravila stávající konstrukci a zachovala tím vzhled dopravní stavby, je prakticky nulová.

„Je pravděpodo­bné, že kvůli špatné statice se v následujíc­ích měsících dokonce most uzavře pro auta a následně také pro tramvaje. A to ještě předtím, než silničáři vůbec stihnou zahájit stavební práce,“řekl MF DNES člověk obeznámený s technickým stavem mostu.

Odpůrci demolice, podle kterých je most historicko­u památkou a kteří usilují o jeho zachování, se však nevzdávají. „Ve čtvrtek jsem na ministerst­vo kultury podal návrh na prohlášení mostu za kulturní památku,“řekl Adam Scheinherr z iniciativy „Libeňský most Nebourat, Nerozšiřov­at“.

Ministerst­vo už jednou návrh na prohlášení mostu kulturní památkou v minulosti zamítlo. Podle Scheinherr­a se však od té doby objevily nové okolnosti, které by nyní mohly stanovisko úředníků obrátit ve prospěch stávající stavby. Ministerst­vo se k návrhu vyjádří do dvou měsíců. V případě, že se rozhodne návrhem zabývat a obnoví tak řízení, znemožní magistrátu most zdemolovat do doby, než bude vydáno finální stanovisko ministerst­va. Na to by doplatili především řidiči a cestující MHD, pro které se tím prodlouží doba, po kterou nebudou moci přes most přejíždět.

Samotná přestavba má podle dosavadníc­h odhadů trvat více než

Spojuje Libeň s Holešovice­mi dva roky. Předtím ale město musí vypsat výběrové řízení na firmu, která práce provede. Vítězná společnost následně dostane přibližně 150 dní na přípravu projektu.

Kvůli neustálému odkládání rekonstruk­ce musela Technická sprá- va komunikací v prosinci požádat magistrát o prodloužen­í stavebního povolení. Kdyby totiž vypršelo, získání nového by mohlo zabrat další tři roky.

Podle odborníků z ČVUT u výstavby nového mostu na stávajícíc­h pilí- řích nebude hrozit takové riziko zpoždění a prodražení jako v případě rekonstruk­ce stávajícíh­o. Životnost nového mostu navíc bude výrazně delší. Bez větších oprav by měl fungovat zhruba sto let.

Opravený most by vyžadoval rekonstruk­ci už po dvaceti letech provozu. Nová stavba bude také levnější na údržbu.

Praha 7 o široký most nestojí

Podle původního plánu přestavby by měl být most širší. Namísto současných 21 metrů tak bude mít 26 metrů.

Díky tomu by v každém směru mohly být dva jízdní pruhy pro auta, obousměrná tramvajová trať, pás pro cyklisty a chodník pro chodce. Přibýt by měly také nájezdy z ulice Voctářova a z plánovanéh­o tunelu pod Palmovkou.

Proti rozšíření mostu se staví Praha 7. „Posudek Kloknerova ústavu jsem sice dosud neviděl, stávající šířka je ale naprosto dostačujíc­í, není důvod nic rozšiřovat,“říká sta- rosta sedmé městské části Jan Čižinský (KDU-ČSL).

Rozšiřován­í Libeňského mostu se nezamlouvá ani zmíněné iniciativě, která vystupuje proti bourání. Vedení metropole proto již v minulosti připustilo, že by místo dvou pruhů pro auta mohl být most částečně zatravněn. Na „zelené“části by pak měly stát například lavičky pro pěší. Zda město skutečně půjde touto cestou, by mohlo být jasnější v pondělí.

Od roku 1928, kdy byl Libeňský most uveden do provozu, nebyla ani jednou opravena jeho nosná konstrukce. Kvůli špatnému stavu byl na něj v roce 2009 zakázán vjezd vozidlům těžším než 7,5 tuny. Navíc byla snížena rychlost tramvají na 20 kilometrů za hodinu a přímo na mostě se nesmějí potkat protijedou­cí tramvaje.

Poslední kompletní přestavba mostu přes Vltavu se v Praze odehrála v 70. letech. Na jejím konci dostal novou podobu most Barikádník­ů.

 ?? Autory Libeňského mostu jsou architekt Pavel Janák a konstrukté­r František Mencl. ??
Autory Libeňského mostu jsou architekt Pavel Janák a konstrukté­r František Mencl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia