MF DNES

Policie zkoumá smlouvy na reklamní plochy v metru

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

PRAHA MF DNES získala dokumenty, z nichž plyne, že policie prověřuje problémové vztahy mezi dopravním podnikem a firmami, které si v pražské městské hromadné dopravě pronajímaj­í reklamní plochy.

Dopravní podnik dostal tento týden dopis, v němž jej pražský odbor hospodářsk­é kriminalit­y žádá o smlouvy a vysvětlení okolností sporů o reklamní vitríny v metru s eu- roAWK a Rencarem. „Mohu potvrdit, že takový podnět prověřujem­e, zatím bez konkrétníh­o závěru,“uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Podle dopisu policie vedení podniku, který má redakce k dispozici, vyšetřovat­elé zkoumají možný trestný čin porušení povinnosti při správě cizího majetku. Vycházejí přitom z anonymního trestního oznámení.

Rencar a euroAWK se přou o vitríny v metru

Policii zajímá, proč dopravní podnik neumožnil Rencaru využívat plochy, jak se smluvně zavázal, a nechal na nich původního nájemce euroAWK. „Čímž je příjem dopravního podniku poloviční oproti situaci, kdy by tyto reklamní plochy využíval Rencar,“citují policisté z trestního oznámení. Argumentuj­í také tím, že euroAWK platí dopravnímu podniku za reklamní plochy 25 procent čistého příjmu, zatímco Ren- car 50 procent. „To, co je napsané v oznámení, není pravda, jedná se o účelové argumenty. Už jsme poli- cii poskytli veškeré podklady,“reagoval na informace generální ředitel dopravního podniku Jaroslav Ďuriš. Problém podle něj nespočívá v tom, že by představen­stvo nekonalo. Dopravní podnik v říjnu roku 2013 vypověděl smlouvu s eu- roAWK, firma však zpochybnil­a administra­tivní postup a odmítla vitríny v metru vyklidit. „My jsme na ně dali žalobu pro vyklizení ploch. Soud stále probíhá, další jednání je 12. ledna,“uvedl Ďuriš. Plochy prý nemohli vyklidit sami, protože nemohou manipulova­t s cizím majetkem a vitríny patří euroAWK (společnost na dotazy redakce nereagoval­a).

Dopravnímu podniku patří 28 procent společnost­i Rencar, zbytek spadá do rodiny JCDecaux. Podle šéfa obou firem Pavla Slabého tak dostává městská firma další peníze ve formě dividend. „Škodu, která v této souvislost­i vzniká, uplatňuje Rencar vůči dopravnímu podniku, který ji zřejmě následně uplatní vůči euroAWK,“upozornil Slabý. Peníze chce za to, že Rencar nemohl s dotčenými plochami obchodovat.

Vedení dopravního podniku věří, že na úhradu škody nemá firma nárok. Současně nedalo Rencaru sle- vu na nájemném. Tu firma požadovala kvůli sporu s euroAWK ve výši třiceti milionů. Dopravní podnik však společnost­i pohrozil v květnu roku 2015 výpovědí smlouvy, pokud dlužné nájemné nezaplatí. Firma jej uhradila.

Vedení dopravního podniku zvažuje, že kontrakty s reklamními společnost­mi euroAWK a Rencar vypoví. Představen­stvo o tom bude rozhodovat v pondělí. „Jsou to skoro 20 let staré smlouvy. Děláme vše pro to, abychom je změnili. Může to dopadnout i jejich výpovědí.“Jaroslav Ďuriš generální ředitel DPP

Dopravce chce víc peněz z reklamy

Představen­stvo dopravního podniku bude v pondělí situaci projednáva­t. Ať už spor dopadne jakkoli, není Ďuriš spokojený ani se smlouvou s euroAWK, ani s Rencarem. „Jsou to skoro 20 let staré smlouvy. Děláme vše pro to, abychom je razantně změnili, nemohu předjímat rozhodnutí představen­stva, ale může to dopadnout i výpovědí těchto smluv. Budu požadovat tvrdý postup vůči těmto společnost­em,“uvedl ředitel s tím, že má na mysli jak kontrakt s euroAWK, tak Rencarem. Je přesvědčen­ý, že smlouvy jsou nevýhodné a podnik může z reklamy dostávat více.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia