MF DNES

Seifert dostane pomník v září, během kongresu básníků

-

ŽIŽKOV Už v neděli měl dostat laureát Nobelovy ceny, význačný český literát a hlavně žižkovský rodák svůj pomník. Vyrůst měl v dnes vcelku nevzhledné trojúhelní­kové zahrádce nárožního domu vedle tramvajové zastávky Lipanská, a to přesně v den třicátého výročí úmrtí tohoto velikána. Jeho odhalení se však odkládá. Jak uvedl předseda Českého centra Mezinárodn­ího PEN klubu Jiří Dědeček, jeho stavba bude komplikova­nější, než se původně zdálo.

„Ukázalo se, že stavebně je to daleko složitější projekt, a to kvůli nosnosti toho místa,“vysvětluje Dědeček. „Nechtěli jsme architekty, výtvarníky a stavebníky trápit, proto jsme jim dali čas do 23. září,“říká.

Právě v tento den by Jaroslav Seifert oslavil 115. narozeniny. K odhalení pomníku podle Dědečka dojde nejen u příležitos­ti výročí, v září

Výročí PEN klub také pořádá Světový kongres básníků. „Zdálo se nám to jako ideální kombinace,“dodává Dědeček.

Autorem pomníku je sochař Jan Roith. Monument má podobu jakési stuhy, která symbolizuj­e zálož- ku v otevřené knize Žižkova. Tento nápad už dříve ocenil například herec, scenárista a spisovatel Zdeněk Svěrák, který je členem správní rady PEN klubu. „Ten nápad, že obrubník ulice se bude zvedat k nebi a na něm bude Seifertův verš, je nádherné a originální uctění našeho žižkovskéh­o rodáka,“uvedl Svěrák pro MF DNES.

Jaroslav Seifert se narodil 23. září 1901 na Žižkově. Studia na gymnáziu nedokončil kvůli mnoha absencím. První básnickou sbírku Město v slzách vydal ve dvaceti letech. Seifert se podílel na vzniku skupiny Devětsil, vedl literární časopis Kytice, psal do Rudého práva, Rovnosti a dalších. Básně tiskl hlavně v Právu lidu, Kmeni a Červnu. Za svou poezii dostal řadu státních vyznamenán­í. V roce 1984 obdržel Nobelovu cenu za literaturu. Zemřel 10. ledna 1986.

— Vojtěch Janda

 ?? Od smrti Jaroslava Seiferta uběhne 30 let. ??
Od smrti Jaroslava Seiferta uběhne 30 let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia