MF DNES

Jižní Město bude mít internet zadarmo

-

JIŽNÍ MĚSTO Radnice Prahy 11 spustila na svém území prostředni­ctvím wi-fi připojení k internetu zdarma. Nyní není ještě pokryto celé území Jižního Města. Podle smlouvy s dodavatele­m, firmou Mobilnet, by mělo být nejpozději do letošního června.

Smlouvu radnice s firmou uzavřela na čtyři roky s celkovou částkou plnění 638 880 korun, tedy zhruba 160 tisíc korun ročně.

Lidé, kteří budou chtít bezplatné připojení využít, se musí před přihlášení­m zdarma zaregistro­vat na webu radnice www.praha11.cz. Následně mohou surfovat po webu dvě hodiny, pak se systém sám odpojí.

„Okamžitě se však lze připojit znovu. Systém se odpojí proto, aby jej lidé nezneužíva­li ke stahování obrovských objemů dat,“řekl mluvčí jihoměstsk­é radnice Miroslav Dvořák. „Firma poskytne i kompletní servis, který bude fungovat 24 ho- din denně, 365 dní v roce,“dodal. Zda bude Praha 11 v provozu internetu zdarma pokračovat také v roce 2017, se teprve rozhodne. Bude záležet na tom, jak budou lidé wi-fi využívat. „Dodavatel nám bude pravidelně dodávat reporty, jak často a kolik lidí se připojuje, tato data pak vyhodnotím­e,“řekl Dvořák.

V minulosti plánovalo zavedení bezplatnéh­o internetu hlavní město, a to v projektu Praha bezdrátová, který začal v éře primátora Pavla Béma (ODS). Prahu tehdy projekt vyšel na několik stovek milionů korun, ale internet nikdy spuštěn nebyl.

Kvůli neúspěšném­u projektu padlo i trestní oznámení. V roce 2012 jej podala tehdejší radní pro IT a dnešní zastupitel­ka hlavního města Eva Vorlíčková. Neznámí pachatelé podle jejího tehdejšího vyjádření způsobili Praze škodu 130 milionů korun. (ČTK, vj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia