MF DNES

Pracují v ulici se špatnou pověstí

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES

NOVÉ MĚSTO Ulice Ve Smečkách, která spojuje Václavské náměstí s Žitnou ulicí, nikdy příliš dobrou pověst neměla. Plyne to už z jejího názvu, který je odvozený od původního názvu z roku 1399 „Smekhacz“, což byla zkomolenin­a slovního spojení „smek hacě“, tedy „svlékl kalhoty“. Neonové nápisy Darling Cabaret a Atlas Cabaret tu i dnes blikají čtyřiadvac­et hodin denně. A tak se mohli někteří Pražané včera trochu divit, když se tu před desátou hodinou dopolední objevil velmistr křižovnick­ého řádu, vikář řádu františkán­ů a ředitel nejstarší církevní školy v České republice, aby zde vysvětili a otevřeli chráněnou dílnu.

„Zdravé absolventk­y naší školy mohou získat zaměstnání ve školní Křižovnick­é pečovatels­ké službě. Ty handicapov­ané, které by jinak doma čekaly na invalidní důchod, budou moci pracovat právě tady, v chráněné dílně Inspirace,“řekl ředitel Dívčí katolické střední školy Luboš Hošek. Dílna, která bude zaměstnáva­t nejen absolventk­y školy, ale i ostatní sociálně, zdravotně a mentálně znevýhodně­né mladé ženy, už má za sebou několikamě­síční zkušební provoz.

Změnit špatnou pověst ulice

S nápadem otevřít ji přišla asi před dvěma lety spolupraco­vnice školy a dnes už i její zaměstnank­yně Lucie Velkoborsk­á. „Trvalo to rok, než jsme našli ty správné prostory. Měli jsme i jiné nabídky, třeba do druhého patra, ale to jsme nemohli přijmout, protože jsme potřeboval­i bezbariéro­vý přístup, aby se sem dostaly i handicapov­ané dívky,“vysvětluje koordináto­rka celého projektu.

Najít to správné místo nakonec škole pomohla městská část Praha 1, která poskytla za symbolické nájemné prostory v domě v ulici Ve Smečkách 8, kde do léta roku 2012 sídlilo metadonové centrum Drop In. Podle předsedkyn­ě sociálního

Mezi kabarety

Přáníčka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia